Linkovi

EU mora da zadrži sposobnost da uspešno odgovori na sve izazove


Kada se naredne sedmice u Strazburu okupe članovi Evropskog parlamenta na plenarnom zasjedanju, imaće pred sobom, pored ostalog, i izveštaj o proširenu EU, koji upozorava- obećanja data Zapadnom Bakanu o evropskoj budućnosti treba poštovati, ali treba uzeti u obzir i prilike i kapacitete same Unije, imajući na umu njen geo-strateški interes. Ovakav stav parlamentaraca, koji će, ukoliko dobije većinu glasova, postati rezolucija, mogao bi biti novi zvaničan poziv na uzdržanost Evropljana kada je u pitanju prijem novih država u evropsko društvo.

Izveštaj sačinjen u Vanjsko-političkom komitetu Evropskog parlamenta, kao neka vrsta parlamentarnog odgovora na Strategiju proširenja kakvu je nešto ranije objavila Evropska komisija, upozorava kako je pri prijemu novih članica u Uniju nezaobilazan faktor moć apsorbcije, a uz nju, i postizanje balansa geo-strateških interesa EU, te uticaj razvoja političkih prilika van njenih granica. Unija mora da zadrži sposobnost da uspešno odgovori na sve buduće unutrašnje i vanjske izazove, upozorava izvješaj koji poziva na uzdržanost pri pružanju ruke novim članicama.

Evropljani moraju biti obavešteni i svesni uticaja nastavka proširenja na njihove živote, ukazuje se izmedju redova, mada i dodaje kako ih treba potpuno i na vreme informisati o svim aspektima toga čina- takav pristup bi trebao, pored ostalog, da odagna strah od proširenja, strah za vlastita radna mesta, budućnost. Istini na volju, priznaje se da je obećanje Zapadnom Balkanu o evropskoj budućnosti jasno i glasno izrečeno i da od njega nema odstupanja- medjutim, pod lupom ćebiti svaki korak i rezultat procesa reformi i ispunjavanja standarda, a sve u skladu sa evropskim sporazumom koji bi, kada i ako stupi na snagu, trebao biti okvir za proces pridruživanja Uniji država bivše Jugoslavije.

U Briselu se komentariše kako je jedna od uloga izveštaja Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta slanje obeshrabrujuće poruke državama evropskog istoka- poput Ukrajine i Moldove, da se u budućnosti mogu nadati, umesto kandidatskom statusu a potom i punopravnom članstvu, tek osnaženim vezama u okviru evropske politike razvoja susedstva. Iz balkanskog ugla, to još jednom podvlači ozbiljnost situacije u kojoj kandidati Hrvatska i Makedonija, kao i potencijalni kandidati, BiH, Srbija i Crna Gora, nemaju prostora ni vremena za gubljenje- svi koraci će biti pod oštrom lupom, a svaki progres dva puta meren.

XS
SM
MD
LG