Linkovi

Baučer za koordinisanu antiterorističku aktivnost Pakistana i Avganistana 


Pomoćnik američkog državnog sekretara Ričard Baučer, apelovao je na Pakistan i Avganistan da povećaju antiterorističku koordinaciju rekavši da bi morali da prošire ovlašćenja svojih vlada u pograničnim oblastima radi ugušivanja sve obimnijih aktivnosti ekstremista.

U govoru održanom na kraju trodnevne posete Pakistanu, pomoćnik državnog sekretara Ričard Baučer, je takodje podržao zabrinutosti Avganistana i NATO-a da ekstremisti Al Kaide i Talibana slobodno koriste skrovišta na pakistanskoj strani granice.

Američke koalicione snage su u borbama sa Talibanima i ekstremistima Al Kaide tokom juna, u Avganistanu, pretrpele najveći broj žrtava u jednom mesecu, od kako su 2001. godine započele vojne operacije u toj zemlji. Koalicioni komandanti i avganistanski funkcioneri za to okrivljuju postojanje ekstremističkih utočišta na pakistanskoj strani granice. U razgovoru sa novinarima, nakon susreta sa pakistanskim liderima, pomoćnik državnog sekretara Ričard Baučer je rekao da opasnost od Al Kaide i Talibana raste u plemenskim oblastima Pakistana. On je ponovio da Avganistan i koalicione snage moraju da se bore sa militantima sa njihove strane granice dok bi pakistanske snage morale da deluju sa svoje strane.

«Znamo da su bombaši samoubice tamo obučavani i da se kreću u oba smera, dolazeći da ubijaju nevine Avganistance i Pakistance. Možemo mnogo da učinimo na avganistanskoj strani, u smislu stabilizacije i sprečavanja ljudi da prelaze granicu, ali i Pakistanci moraju da preduzmu akciju sa svoje strane kako bi sprečili akcije militanata koji nanose štetu svima.»

Baučer je rekao da Vašington podržava politiku pakistanske vlade da ohrabruje plemenske vođe da proteruju strane ekstremiste iz svojih oblasti, ali da se Sjedinjene Države protive sklapanju sporazuma sa liderima ekstremista.

«Ne podržavamo pružanje ustupaka nasilnim liderima, poput Baitule Mehsuda. Ne podržavamo oslobađanje terorista kako bi ponovo mogli da napadnu. Medjutim, podržavamo saradnju sa plemenima kako bi ona postala odgovorna za sopstvenu bezbednost.»

Mehsud je samoproglašeni komandant talibanskih ekstremista u Pakistanu i veruje se da je blisko povezan sa Al Kaidom. On se okrivljuje za niz bombaških napada širom Pakistana i slanje boraca preko granice da pomažu talibanskim pobunjenicima u Avganistanu.

Odnosi izmedju dva važna američka saveznika u anti-teorističkom ratu su zategnuti u poslednje vreme zbog tvrdnji da Pakistan ne preduzima akciju protiv Mehsuda i ne čini dovoljno da osujeti prelazak talibanskih pobunjenika u Avganistan.

Ričard Baučer kaže da je na sastancima sa vladinim funkcionerima i političarima takodje diskutovano o političkim pitanjima i izazovima sa kojima je suočen Pakistan. Visoki američki diplomata je odbacio kritike da Sjedinjene Države nisu zadovoljne novom pakistanskom vladom, nakon opštih izbora u februaru, i kaže da one još uvek podržavaju predsednika Perveza Mušarafa, mada je on sve više izolovan.

Nova vladajuća koalicija prepuna je anti-Mušarafovih stranaka, koje apeluju na predsednika da podnese ostavku ili se suoči sa mogućim opozivom u parlamentu. Medjutim, postoji neslaganje izmedju vodećih koalicionih partnera o tome kako to učiniti i kako rešiti pitanje desetina sudija koje je predsednik Mušaraf otpustio u novembru, kada je zaveo šestonedeljno vanredno stanje u zemlji. Kritičari nove vlade u Pakistanu kažu da su politički problemi sprečili lidere da se fokusiraju na pitanja poput proširenja trgovine i fiskalnog deficita, hronične nestašice energije, kao i sve obimnijih aktivnosti ekstremista u plemenskim oblastima.

XS
SM
MD
LG