Linkovi

Najava ukljanjanja trgovinskih barijera između Crne Gore i Hrvatske


Poslovni savjet za ekonomsku saradnju crnogorskih i hrvatskih resornih ministarstava formirao je danas pododbor koji treba da ukloni postojeće barijere u razmjeni robe između dvije zemlje.

Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Damir Polančec, saopštio je da je kao barijera prepoznato to što hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede kasni sa raspisivanjem kvota za uvoz iz Crne Gore, kao i nedozvoljavanje uvoza goveđeg mesa u Crnu Goru iz Hrvatske.

“Mi ćemo to ispitati i to je barijera koju moramo ukloniti”, najavio je Polančec na konferenciji za novinare.

Pododbor je dužan da za tri mjeseca predloži određena rješenja u cilju eliminisanja barijera.

Prema riječima Polančeca, na sastanku Savjeta posebno je apostrofiran projekat gradnje novog plinovodnog sistema na jonsko-jadranskom autoputu. On je rekao i da je Hrvatska država preko firme Plina Kro počela aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Na sastanku je dogovorena intenzivnija saradnja u oblasti privatizacije, kako bi firme mogle učestvovati u takvim procesima u obje zemlje.

Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović kazao je da rezultati pozitivnih aktivnosti dvije zemlje donose benefite za cijeli region. On je rekao da će Crna Gora i Hrvatska u narednom periodu raditi na povezivanju saobraćajne i energetske infrastrukture i vodosnabdijevanja.

Gvozdenović je naveo da je Crna Gora u završnoj fazi realizacije zakonske regulative koja se odnosi na naftu i gas.

“Vjerujem da stvaranjem tih infrastrukturnih pretpostavki otvaramo još jednu energetsku mogućnost Crne Gore”, saopštio je on.

Ukupna robna razmjena, kako je dodao, dvije zemlje je 150 miliona EUR, i ocijenio da postoji mnogo prostora za njeno unaprjeđenje.

Na konstitutivnoj sjednici Poslovnog savjeta dogovoreno je da se to tijelo sastaje dva puta godišnje. Naredni sastanak planiran je za drugu polovinu novembra u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG