Linkovi

Ograničen napredak u pregovorima kiparskih Grka i Turaka


Lideri kiparskih Grka i Turaka su na sastanku u Nikoziji postigli ograničen napredak u pogledu dva ključna pitanja ponovnog ujedinjenja ostrva. Novinar Glasa Amerike Nejtan Morli izveštava iz kiparske prestonice da je odlučeno da se odži još jedan sastanak pre početka punopravnih mirovnih razgovora.

Na razgovorima kiparskog predsednika Dimitrisa Kristofijasa i lidera kiparskih Turaka Mehmeda Alija Talata, nije doneta neka konačna odluka. Oni su četiri i po sata razgovarali u zoni razdvajanja dve zajednice koju kontrolišu Ujedinjene nacije. U zajedničkom saopštenju, koje je posle razgovora pročitao predstavnik Ujedinjenih nacija Taje-Bruk Zerihun, navodi se da će se dva lidera ponovo sastati do kraja meseca.

«Razmatrali su pitanja jedinstvenog suvereniteta i državljanstva u pogledu kojih su se načelno dogovorili. Pristali su da razmotre detalje sprovođenja tog dogovora na zvaničnim razgovorima. Prihvatili su da se ponovo sastanu 21. ovog meseca, kada će konačno razmotriti formiranje radnih grupa i tehničkih odbora.»

Ipak, nije bilo konkretnih sporazuma i nije određen datum početka punopravnih pregovora dve strane. Mnogi bi želeli da se uvere da je moguće odgovoriti na pitanja koja se tiču bezbednosti, imovine, izbeglica, doseljenika, ekonomije i Ustava.

Kiparski Turci su nestrpljivi da odmah počnu punopravne pregovore, ali kiparski Grci žele da sačekaju dok se ne završe detaljnije pripreme. Na Kipru izgleda da je prisutan osećaj smanjenog optimizma i neizvesnosti, koji se smatra glavnom preprekom na razgovorima koje mnogi posmatrači opisuju kao poslednju priliku za ujedinjenje.

Čak i doskorašnje pristalice ponovnog ujedinjenja kažu da gube nadu u trenutku u kojem se 34-ogodišnja podela polako bliži 35. godišnjici. Ali Eral je predsednik Udruženja kiparskih Turaka u Evropskoj uniji.

«Ne bih rekao da se u severnom delu Kipra gaji velika nada, jer su oni izgubili nadu tokom protekle dve-tri godine.»

Ali postoji novi igrač koji bi mogao da da određen zamah celom procesu. Bivši australijski ministar inostranih poslova Aleksandar Dauner je izjavio da će ove nedelje napustiti unutrašnju politiku i prihvatiti položaj specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kipar. S obzirom na njegovo iskustvo u vođenju složenih pregovora, on bi mogao da bude ključ budućeg uspeha na Kipru.

XS
SM
MD
LG