Linkovi

Kineske vlasti sprečile sastanak američkih kongresmena sa disidentima


Vlasti u Pekingu su sprečile da se nekoliko kineskih pravnika – disidenata sastane sa dva američka kongresmena koji su u poseti Kini. Novinarka Glasa Amerike Stefani Ho izveštava da su kongresmeni predstavili spisak sa više od 700 kineskih političkih zatvorenika - o kojima žele da dobiju informacije.

Kongresmen Kris Smit je član američke Izvršne kongresne komisije za Kinu, koja je uspostavljena 2000, kada je tadašnji predsednik Bil Klinton trajno obnovio Kini status trgovinski najpovlašćenije nacije. Smit je otvoreni kritičar Kine, tako da ono što je rekao novinarima u Pekingu ne predstavlja iznenađenje.

«Tragično je što je Olimpijada pokrenula masovnu akciju koja treba da ućutka i stavi van domašaja sve čiji se stavovi razlikuju od zvanične priče vlasti o ‘harmoniji’.”

Smit je kao primer rekao da je kineska vlast omela jedan od ciljeva njihove trodnevne posete.

“U nedelju uveče, trojici advokata koji se bave ljudskim pravima sa kojima je trebalo da večeramo, bilo je prećeno, a onda ih je policija odvela ili stavila u kućni pritvor.»

Dva kineska disidenta koja nisu mogla da se sastanu sa američkim zakonodavcima su advokati Li Bajguang i Li Heping. Oni su se početkom prošlog meseca sastali u Beloj kući sa predsednikom Bušom, pošto su prethodno primili nagrade američke Nacionalne zadužbine za demokratiju. Treći je bio advokat Teng Bjao, za koga Smit kaže da je i u ponedeljak imao četiri policajca pred kućom. Kongresmen Frenk Vulf, član Odbora za odnose sa inostranstvom Predstavničkog doma, koji je takođe doputovao u Peking, kaže da je zajedno sa svojim kolegama predao Liju Žaošingu, predsedniku Odbora za odnose sa inostranstvom Kineske skupštine, spisak sa 734 imena kineskih političkih zatvorenika.

«Nijedan spisak kineskih političkih zatvorenika nikada neće biti potpun, ali mislim da je ovo najširi i najpotpuniji spisak do sada.»

Na molbu da prokomentariše izjave američkih predstavnika, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Đijančao je rekao da su američki kongresmeni doputovali u Peking na poziv ambasade Sjedinjenih Država i da nije upoznat sa spiskom političkih zatvorenika koji su predstavili. Ipak, dodao je da takav spisak – ako uistinu postoji – nije u skladu sa zvaničnom svrhom njihove posete. Američki zakonodavci su razgovarali sa novinarima u Pekingu dan posle susreta državnog sekretara Kondolize Rajs sa kineskim liderima. Ona je na tim sastancima pokrenula pitanje ljudskih prava, ali je ipak naglasila prijateljstvo, a ne nesuglasice.

XS
SM
MD
LG