Linkovi

Tadić odbacio prigovore da je bio popustljiv prema Socijalističkoj partiji


Predsednik Republike i Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da u toj stranci nema podela u vezi sa odlukom da mandatar bude Mirko Cvetković.

Tadić je izjavio da je odluku doneo posle pažljivih razmatranja i analiza, kako bi smanjio mogućnost greške. Konsultovao sam se sa svim strankama, rekao je Tadić i potvrdio da je u njegovoj partiji o mandataru vođena dinamična rasprava i negirao je da je bilo glasanja i podela ko je za ovog, a ko za onog kandidata. Prvi zadatak premijera i Vlade biće da se konstituišu kao jedan tim, naglasio je Tadić i izrazio uverenje da će na kraju mandata Vlade zemlja biti na pragu prijema u Evropsku uniju. Sva personalna rešenja u novoj Vladi se znaju i njeno formiranje očekuje se sredinom naredne nedelje, najavio je Tadić i odbacio prigovore da je bio popustljiv prema Socijalističkoj partiji Srbije.

A funkcioneri Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i Ivan Andrić najavili su da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade Srbije zbog velikog broja ministarstava koje će ona imati, ali i zbog ustupaka koji su učinjeni Socijalističkoj partiji prilikom dogovaranja novog kabineta. U svakom trenutku u kome Vlada bude obavljala evropske poslove i bude jačala evropske vrednosti imaće podršku LDP, rekao je Ostojić, a Andrić je ukazao da je najvažniji problem u Zakonu o Vladi uvođenje funkcije zamenika predsednika koja lideru Socijalista Ivici Dačiću koji će dobiti tu funkciju daje ovlašćenja vođenja i usmeravanja rada vlade i obezbeđivanja njenog ujednačenog političkog delovanja.

Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Barać, Vlada demokrata i socijalista pokazuje da Srbija nije imala odlučan prekid sa periodom pre 2000. godine, da postoji kontinuitet vlasti, da se SPS nije reformisao i nije spreman da preuzme odgovornost za ono što je radio. To je poraz onoga što smo očekivali od 5. oktobra 2000. godine, izjavila je Verica Barać.

XS
SM
MD
LG