Linkovi

Predlog da sedište parlamenta bude na Cetinju podelio javnost u Crnoj Gori


Amandman Socijaldemokratske partije koja je predložila da Predlog zakona o prijestonici bude dopunjen odredbom kojom će se predvidjeti da sjedište crnogorskog parlamenta bude na Cetinju, podijelio je političku javnost u Crnoj Gori.

U SDP navode da je Cetinje u dugom istorijskom periodu bilo sjedište crnogorske države i gotovo svih institucija koje je ona imala i da je ono sve do 1946. bilo centar političkog, duhovnog, kulturnog i ekonomskog života Crne Gore.

"Poslije Drugog svjetskog rata, sjedište najbitnijih institucija za njeno državotvorno prenešene su u tadašnji Titograd, čime je načinjena ogromna šteta i za Cetinje i za Crnu Goru", smatraju u SDP-u.

Narodna stranka podržava inicijativu da crnogorska Skupština bude izmještena na Cetinje, jer se time, kažu, vraća dio istorijskog duga prijestonici.

Predlog Socijaldemokratske partije da na Cetinju bude sjedište crnogorske Skupštine treba podržati, ali je važnije obezbijediti finansijsku pomoć prijestonici, ocijenio je lider Liberalne partije Miodrag Živković.

"Cetinju treba obezbijedili materijalne privilegije, jer je to definitivno grad koji umire 20 godina pod vladavinom Demokratske partije socijalista«, rekao je Živković.

Pokret za promjene podržava svako „istinsko" seljenje državnih institucija na Cetinje i načelno je saglasan sa idejom da Skupština zasjeda u tom gradu, saopšteno je iz te partije.

Ne postoji nijedan adekvatan razlog zbog kojeg bi Srpska lista podržala inicijativu Socijaldemokratske partije, ocijenio je portparol Srpske narodne stranke Dobrilo Dedeić.

On je rekao da je Cetinje tokom posljednje skoro dvije decenije bilo „bastion najorginalnijeg antisrpstva" i da je taj grad ''izgubljen za Srbe zbog čega mu ne treba dati bilo kakvu finansijsku infuziju, niti jačati njegove slabe administrativne kapacitete".

Gradonačelnik Cetinja Milovan Janković uzvratio je da predstavnici Srpske liste ne treba da strijepe od boravka u prijestonici i pozvao ih da posjete Cetinje i konačno shvate da žive u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG