Linkovi

Istraživači objavili nova zapanjujuća saznanja u borbi protiv melanoma


Melanom je najmanja uobičajena vrsta raka kože ali uzrokuje većinu smrtnih slučajeva od raka. Počinje kao mali mladež koji tokom meseci počne da raste. Ako se ne odstrani, on će raširiti ćelije raka kroz celo telo. Jedan od uzroka je prevelika izloženost suncu. Drugi faktori rizika su svetla koža i medicinska porodična historija. Jedan eksperimentalni tretman za melanom u poodmakloj fazi, mogao bi da otvori vrata za borbu protiv drugih vrsta raka. Doktor Kasian Ji uzeo je uzorak krvi od pacijenta sa melanomom koji je bio na samrti. Iz krvi, on je izdvojio takozvane Te ćelije. Telo stvara te ćelije koje napadaju ćelije raka.

«To ćelije su usmerene na ćelije tumora, ne na normalne ćelije».

Doktor Ji izolovao je pacijentove Te Ćelije i od njih napravio kulturu od 5 milijardi ćelija. On je zatim ubrizgao te ćelije u telo pacijenta. Samo dva meseca posle tretmana, kancer je nestao. Dve godine kasnije, pacijent nema rak. Dermatolog Derel Rigel naziva ove rezultate dramatičnim.

«To je prvi put da vidimo da su ćelije melanoma nestale kod nekoga u poodmakloj fazi bolesti,» kaže on.

Pacijent sa melanomom Gardiner Vinedž nada se da će ovaj tretman pomoći i njemu.

«To je najviše ohrabrujuća i najoptimističnija vest do sada,» kaže on.

Tretman će sada biti testiran na većem broju pacijenata sa melanomom. Ali, doktor Ji kaže da bi taj pristup mogao da pomogne i pacijentima sa drugim vrstama tumora.

«Ove ćelije koje se bore protiv raka mogle bi da se iskoriste za tretiranje drugih vrsta kancera, kao što su rak dojke, rak prostate ili rak pluća,» kaže on(a).

To je tretman koji nudi nadu svim pacijentima koji imaju rak.

XS
SM
MD
LG