Linkovi

Posedovanje oružja u prestonici SAD ustavno pravo svakog građanina


Vrhovni sud SAD je doneo istorijsku odluku da Amerikanci imaju pravo da poseduju oružje. Najviša pravosudna institucija u zemlji je time proglasila neustavnim lokalnu uredbu o zabrani posedovanja oružja u prestonici SAD, Vašingtonu. Sudije su odluku donele na osnovu drugog amandmana na Ustav SAD, u kome se građanima dozvoljava da poseduju oružje, ali stručnjaci predviđaju da će biti još sporenja oko lokalnih zakona na tu temu.

Pobornici zakona kojim se odobrava posedovanje oružja su sa velikim zadovoljstvom pozdravili odluku Vrhovnog suda SAD. Ovo je prvi put da se najviša američka pravosudna institucija oglasila povodom ustavnog prava svakog građanina da poseduje oružje za samoodbranu ili sport. Tom istorijskom odlukom sa 5 glasova za i 4 protiv, Vrhovni sud je učinio neustavnim 32 godine star zakon o zabrani posedovanja oružja u glavnom gradu Vašingtonu. Boni Hol je član grupe pod nazivom Sestre drugog amandmana, a koji podržava odluku suda.

«Pošteni građani Distrikta Kolumbije imaju pravo da se zaštite o kriminalaca. Vreme je da stanovnici Vašingtona mogu da se brane, i smatram da će sada opasti stopa kriminala u gradu», kaže Hol.

Sudska odluka je posledica tumačenja drugog amandmana Ustava SAD, koji štiti prava građana za posedovanje oružja. Amandman se odnosi na državnu miliciju, koja je, kako su smatrali osnivači nacije, veoma važna u odbrani zemlje. Sudska odluka, međutim, ne ograničava zakon samo na pripadnike milicije. Vašingtonski funkcioneri tvrde da je pređašni zakon o zabrani posedovanja oružja u mnogome doprineo smanjenju nasilja, a Šeri Meknil iz Brejdijeve kampanje za sprečavanje oružanog nasilja, kaže da će novi zakon imati delimično pozitivan uticaj.

«Sudije Vrhovnog suda su najavile i razumne restrikcije u tumačenju zakona, među kojima su provere građana, zabrana unošenja oružja u škole. Jednom rečju, postoje logična ograničavanja i to je ono što mi podržavamo», objašnjava ona.

Dejvid Bouers, osnivač udruženja građana pod nazivom Distrikt Kolumbije bez ubistava, pak misli da više oružja na ulicama neće doneti ništa pozitivno.

«Činjenica je da ukoliko svi šetaju po gradu nervozni sa prstom na okidaču i u potrazi za konfrontacijom, onda će to voditi ka većem nasilju», smatra Bouers.

Policija u Vašingtonu ima 21 dan da napravi nacrt novih regulativa o posedovanju oružja. Analitičari kažu da će ova odluka Vrhovnog suda verovatno prouzrokovati probleme i sa drugim zakonskim odredbama. Jedan od sudija, koji je pri ovom glasanju bio u manjini, je u pisanoj izjavi preneo bojazan da ovaj zakon preti da dovede u sumnju ustavnost mera o zabrani nošenja oružja u čitavoj zemlji.

XS
SM
MD
LG