Linkovi

Rajan Kroker najavljuje nove razgovore o Iraku sa predstavnicima vlade u Teheranu


Američki ambasador u Bagdadu Rajan Kroker kaže da su vrata za nove diskusije o situaciji u Iraku sa predstavnicima susjednog Irana i dalje otvorena. Ambasador Rajan Kroker kaže da je spreman na novu rundu razgovora sa iranskim funkcionerima, ali pod određenim uslovima:

"Važno je razgovarati sa određenim ciljem, a ne samo da bi se razgovaralo. Trebalo bi da izaberemo vrijeme za razgovor koji će doprinijeti poboljšanju situacije i dovesti do suštinskog napretka."

U programu TV mreže CNN, ambasador Kroker je rekao da uticaj Irana u Iraku slabi, najviše zahvaljujući seriji uspješnih obračuna vladinih snaga sa militantima koje podržava Teheran.

"Svjedoci smo značajnog slabljenja sposobnosti ekstremističkih milicija jer ih iračke vladine snage bukvalno uklanjaju sa ulica."

Ambasador Kroker je upitan i da prokomentariše izvještaj magazina Njujorker u kome se objelodanjuju detalji o značajnom povećanju tajnih operacija koje američka vlada sprovodi u Iranu. Kroker je rekao da nije pročitao tekst, ali je odbacio jedan od navoda – da američke snage prelaze iračko-iransku granicu, hapse tražene članove Iranske revolucionarne garde i vode ih na iračku teritoriju radi ispitivanja.

"Mogu vam direktno reći da američke snage stacionirane u Iraku ne djeluju na teritoriji Irana ili bilo gdje drugo izvan granica."

Novinar koji je potpisao tekst u Njujorkeru, Sejmor Herš, kazao je CNN-u da nije iznenađen ambasadorovim komentarom. On kaže da diplomate ne znaju mnogo o tajnom programu koji je Kongres odobrio na zahtjev predsjednika Buša.

"Mislim da je to još jedan primjer velikog pritiska na iransku vladu."

U međuvremenu, još nema zvaničnog odgovora Bušove administracije na studiju dvojice istoričara američke armije o greškama u početnoj fazi rata u Iraku. U toj analizi se američki vojni i civilni lideri optužuju za nedostatak planiranja i vizije od maja 2003. do januara 2005. godine. Zaključuje se da je fokus pretjerano stavljan na zbacivanje režima Sadama Huseina, te da nije bilo valjane procjene onoga što se dešavalo nakon svrgavanja Sadamovog režima.

XS
SM
MD
LG