Linkovi

U Beogradu prošlo vreme jedinstene politike i mišljenja oko Kosova


U Beogradu prošlo vreme jedinstene politike i mišljenja oko Kosova, pa se tako različito tumači i osnovanje Skupštine zajednica opština Kosova.

I pre nego što je osnovana srpska Skupština, Demokratska stranka i G17 Plus saopštile su da neće učesvovati u njenom radu jer se radi o ličnim interesima i o potpunim neprincipijelnom načinu formiranja te institucije i najavljuju da će sačekati da se o tome izjasni nova Vlada.

Zvaničnik G17 Plus sa Kosova Oliver Ivanović ocenio je da je to velika improvizacija čija je namera da se jedan ili dva čoveka sa Kosova profilišu kao jedini predstavnici srpskog mišljenja koji će pokušati da miniraju sve napore nove Vlade u Beogradu da stabilizuje srpsku zajednicu na Kosovu.

Predsednica Parlamenta i potpredsednica Socijalističke partije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema ništa protiv formiranja Skupštine zajednice srpskih opština Kosova, a lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da bi bilo bolje da su Srbi izašli na lokalne izbore kada su oni bili raspisani. Mi iz Beograda možemo da radimo šta hoćemo, ali ako neko želi da otvori trafiku u Čaglavici, za to mora da ode u Prištinu i tamo se javi na šalter, kaže Marković.

A politički analitičar Zoran Stojiljković smatra da je osnivanje Skupštine samo pokazivanje političke snage, ali ne i nešto što može imati realne i praktične konsekvence. Ne treba očekivati nagli prekid kontinuiteta sa prethodnom politikom Beograda, kaže Stojiljković i ističe da će tek u srednjoročnom periodu doći do naglašenog realizma zvaničnog Beograda u odnosu na mogućnosti.

Nastavljaju se i pregovori o formiranju nove Vlade u Beogradu. Povodom javno izraženog nezadovoljstva Mađarske koalicije koja ne želi da prihvati mesto potpredsednika Vlade ako nema i poseban ministarski resor, reagovala je portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan koja je izjavila da pregovori o formiranju vlade teku normalno i da se njen izbor očekuje krajem sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG