Linkovi

Rajs: Severna Koreja treba da bude spremnija da razgovara o nuklearnoj prošlosti


Potezi u vezi sa svojim nuklearnim oružjem koje je Severna Koreja povukla ove nedelje su pozitivan znak, ali u budućnosti se očekuje bolja saradnja - saopštila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Novinar Glasa Amerike Kurt Ejkin izveštava iz Seula gde se sekretar Rajs sastala sa južnokorejskim predsednikom i visokim ministrima za pitanja spoljne politike.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs smatra da Severna Koreja treba da bude spremnija da razgovara o svojoj nuklearnoj prošlosti. Tokom posete prestonici Južne Koreje, Kondoliza Rajs je rekla da dokumenta koje je Pjongjang dostavio SAD sadrže podatke koji ukazuju na program za visoko obogaćivanje uranijuma za koji se sve vreme špekulisalo da postoji. Delimično se govori i o pomoći koju Severna Koreja pruža drugim zemljama u njihovim naporima da razviju nuklearnu tehnologiju, međutim prema rečima Kondolize Rajs, to nije dovoljno.

«Što se tiče visokog obogaćivanja uranijuma i proliferacije, ponoviću ono što sam rekla ranije - nemamo odgovarajuće odgovore ni na jedno od ta dva pitanja, ali ja očekujem od Severne Koreje da ispuni svoje obaveze i ozbiljno se pozabavi tim problemima».

SAD veruju da je Severna Koreja pomogla Siriji u izgradnji nuklearnog postrojenja, koje su izraelski borbeni avioni bombardovali ranije ove godine. Severna Koreja je ove nedelje dostavila dugo iščekivanu deklaraciju o svojoj nuklearnoj proizvodnji, u skladu sa sporazumom o ukidanju severnokorejskog programa za razvoj nuklearnog oružanja. Dokument se uglavnom bavi severnokorejskom proizvodnjom plutonijuma, sa fokusom na nuklearno postrojenje Jongbjon. Severna Koreja je SAD u maju podnela izveštaj od preko 1000 strana, o funkcionisanju Jongbjona, a u petak je u krajnje simboličnoj javnoj predstavi, raznela toranj za hlađenje u glavnom nuklearnom postrojenju. Međutim, Severna Koreja još uvek nije razjasnila sa koliko nuklearnog oružja raspolaže i gde se ono nalazi. Američki državni sekretar kaže da će se o tome raspravljati na predstojećim međudržavnim razgovorima.

«Još jednom podvlačim da na kraju moraju biti obustavljeni svi programi i predato svo oružje i materijali».

Nevezano, Kondoliza Rajs je izrazila uveravanje da neslaganja oko uvoza američkog goveđeg mesa neće ugroziti odnose dve zemlje i dodala da će Vašington nastaviti da sarađuje sa Južnom Korejom u naporima da sagradi poverenje potrošača u ispravnost američkog mesa, i da potpiše dvostrani ugovor o trgovinskoj liberalizaciji. Policija u Seulu je i danas obezbeđivala demonstracije protiv ponovnog uvoza mesa iz SAD.

XS
SM
MD
LG