Linkovi

NASA: Marsovska sonda Feniks poslala nove naučne podatke na zemlju


Najnovija marsovska sonda, američke svemirske agencije NASA, poslala je detaljne snimke tla crvene planete. Instrumenti na sondi Feniks sada analiziraju uzorke tla, a naučnici kažu da su verovatno pronašli ono čemu su se i nadali - led.

Kratko vreme po sletanju na Mars prošlog meseca, sonda Feniks počela je da snima okolinu. Naučnici svemirske agencije NASA sada sastavljaju te snimke u panoramsku sliku oko mesta sletanja. Najvažniji cilj misije je kopanje po tlu u potrazi za ledom, čije pronalaženje bi nagovestilo da je na Marsu nekada bilo života. U tu svrhu koristi se grabulja sa daljinskim upravljanjem. Vođa tog projekta je Piter Smit.

"Kopanje po tlu uvek je bio jedan od najvažnijih zadataka u nastojanju da pronađemo sloj leda. Ispod Feniksa je čvrsta podloga, ali kada smo malo zagrebali tlo otkrili smo čvrstu, belu površinu. Tim je intenzivno debatovao da li je reč o ledu ili soli, ali svi veruju da blizu površine ima leda. Pitanje je da li smo u pravu," kaže Smit.

Odgovor ćemo možda imati posle analize uzoraka, ali do sada beli materijal još nije zagreban niti prebačen u analizator. Ispitivani su drugi uzorci. Oko hiljadu čestica tla je prikupljeno i sada se proučavaju optičkim mikroskopom na Feniksu. Mark Lemon upravlja stereo kamerom na sondi.

"Ova kamera snima u boji i ima percepciju dubine slično ljudskim očima," kaže Lemon.

Prošlonedelja kompjuterska greška izazvala gubitak jednodnevnih snimaka tla i okoline, ali NASA kaže da izgubljeni snimci nisu bili od kritične važnosti. Naučnici tvrde da će kroz nedelju-dve sastaviti pun panoramski snimak okoline. Pošto sve na Marsu ima crvenkastu boju naučnici kažu da ih posebno zanima šta je to belo što je provirilo ispod zagrebane površine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG