Linkovi

Listovi širom SAD razmatraju odluku Vrhovnog suda o nošenju oružja


Prvi put u američkoj istoriji, Vrhovni sud je odlučio da Drugi amandman Ustava garantuje pojedincima pravo da poseduju oružje radi samoodbrane. "Sudije odbacile zabranu posedovanja ručnih pištolja u Distriktu Kolumbija" - glasi veliki naslov u Vašington Postu. List prenosi reakcije stanovnika prestonice, uključujući i gradonačelnika Vašingtona Adrijana Fentija koji je izrazio razočarenje zbog presude i zebnju da će ona rezultirati povećanjem nasilja. Odlukom Vrhovnog suda otvoreno je novo poglavlje u jednoj od najžešćih debata u američkoj politici u protekle četiri decenije – ističe Post, dok listovi širom zemlje razmatraju kakve će posledice odluka imati u njihovim državama. Kako prenosi Čikago Tribjun, gradonačelnik Ričard Dejli obećava da će se "boriti za zabranu oružja u tom gradu", sličnu onoj koja je važila u Vašingtonu. U tekstu vešto nazvanom "Rikošet presude", San Francisko Kronikl piše da će lobisti za oružje verovatno osporiti zabranu nošenja pištolja u siromašnim četvrtima San Franciska poznatim po nasilju.

Danas je poslednji dan punog radnog vremena za Bila Gejtsa na čelu softverskog giganta Majkrosoft - piše Njujork Tajms. Najbogatiji filantrop na svetu odlučio je da se posveti svojoj fondaciji "Bil i Melinda Gejts" a kompanija "Majkrosoft" traži novi put koji neće biti definisan samo njegovim nasledjem. Gejts će ostati na mestu predsednika i najvećeg deoničara Majkrosofta, i najavljuje da će provoditi jedan dan nedeljno u kompaniji. Medjutim, na njegovim naslednicima, koje predvodi izvršni direktor Stiven Bolmer, je zadatak da prebrode nove izazove Interneta – ističe Tajms.

Svaki put kada mislite da se ne može ići niže, američka „reality" televizija dotakne novo dno – piše ogorčeni Plej Diler „Situacija je ovog leta dostigla tačku kada će vam biti potreban geolog, a ne TV kritičar da izmerite koliko je duboko potonuo taj medij" – nastavlja dnevnik iz Klivlenda. List primećuje da naslovi novih programa, kao što su: „Preživeo sam japanski kviz", ili „Najveći američki pas" - dovoljno govore sami za sebe.

XS
SM
MD
LG