Linkovi

Evropska unija saopštila izbori u Zimbabveu beznačajna prevara


EU je unaprijed odbacila rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu koji se održavaju bez predstavnika opozicije. Glasanje se, u saopštenju Brisela, naziva prevarom koja nema legitimitet.

Portparol Unije je izbore još nazvao "šupljim i jednako beznačajnim".

EU je zatražila da međunarodna zajednica preduzme akciju protiv predsjednika Roberta Mugabea koji, kako se navodi, pokušava da nasiljem i maltretiranjem ostane na vlasti.

Italija traži da EU razmotri povlačenje svojih ambasadora iz Hararea, Njemačka je od kompanije u Minhenu tražila da obustavi prodaju papira za štampanje zimbabveanskih novčanica.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, kazala je u Japanu, na samitu šefova diplomatija osam najbogatijih država svijeta da će Savjet bezbjednosti UN razmotriti situaciju i naredne korake po završetku izbora. Grupa G8 je u saopštenju navela da neće prihvatiti administraciju Zimbabvea koja ne održava volju naroda.

Predsjedavajući Komisije Afričke Unije, Žan Ping, nije želio da govori o izborima u Zimbaveu, rekavši da će se naredne sedmice na samitu u Egiptu Afrička unija podrobno baviti krizom u Zimbabveu.

Nekoliko afričkih država izrazilo je zabrinutost zbog nasilja u Zimbabveu i tražilo odlaganje glasanja, ali se većina uzdržala od kritike Roberta Mugabea. On je, međutim, danas u Harareu odbacio kritike rekavši da su "neke afričke države napravile i gore stvari" i da će im to direktno saopštiti na samitu Afričke unije.

XS
SM
MD
LG