Linkovi

Zanijer: Njujork dao zeleno svetlo za početak rekonfiguracije UNMIK


Šef UNMIK-a Lamberto Zanier izjavio je danas da je UNMIK dobio dugo očekivano zeleno svetlo iz sedišta UN u Njujorku da počne sa rekonfiguracijom misije na Kosovu.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom,šef UNMIK-a je rekao da sada postoje uslovi da počne period od 120 dana tokom kog će biti rekonfigurisana misija.

Zanier je dodao da kraj oktobra vidi kao rok za okončanje procesa. Šef UNMIK-a je rekao da će tokom procesa biti redukovane strukture medjunarodne administracije na Kosovu i promenjena njena uloga u skladu sa "realnostima na terenu, a u svetlu uloge novih aktera koji će delovati na terenu".

Odgovarajući na pitanje o najavi formiranja srpske skupštine na Kosovu, šef UNMIK-a je kazao da ne očekuje da će to promeniti realnosti na terenu.

Odgovarajući na isto pitanje predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ocenio da je formiranje takve skupštine u suštini formiranje ilegalnih struktura koje su za institucije Kosova neprihvatljive.

Ban ohrabren najavama predsednika Srbije

U Njujorku na konferenciji za novinare uoči odlaska u sjeveroistočnu Aziju, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, izrazio je očekivanje da će se, nakon dolaska Lamberta Zanijera na čelo UNMIK-a, Priština i Beograd "uključiti u dijalog kojim će se sva pitanja rešiti na miran način".

"Moji napori da se stvori politički podobna atmosfera će se nastaviti", kazao ej Ban Ki Mun.

Dodao je da ne zna precizno kada će biti u prilici da poseti region, ali da će - nakon što je predstavio plan rekonfiguracije UNMIK - nastaviti blisku saradnju sa svim zainteresovanim stranama - Prištinom, Beogradom i EU.

Ban Ki Mun je takođe "ohrabren onim što je predsednik Boris Tadić rekao - da će nastaviti da učestvuje u dijalogu o svih šest tačaka (policija, pravosudje, kontorla granica,
srpska basstina, saobrachaj, infrastruktura i carina) sadržanih u njegovom paketu predloga".

Ban Ki Mun je na sednici Saveta bezbednosti UN 20. juna predstavio plan o rekonfiguraciji UNMIK kojim se omogućava Evropskoj uniji veća operativna uloga na Kosovu, "pod kišobranom" SVetske organizacije.

XS
SM
MD
LG