Linkovi

Vrhovni sud SAD potvrdio pravo Amerikanaca da nose vatreno oružje


Prvi put u istoriji, Vrhovni sud SAD doneo je definitivnu odluku o pravu američkih građana na posedovanje vatrenog oružja. Odluka je doneta tesnom većinom od 5 prema 4 glasa, na osnovu žalbi protiv 32-godišnjeg propisa lokalnih vlasti grada Vašingtona, o zabrani posedovanja ručnog vatrenog naoružanja u glavnom gradu.

U obrazloženju odluke, napisanom u ime petočlane većine, sudija Antonin Skalia rekao je da Drugi amandman američkog Ustava zaista štiti pravo pojedinaca da poseduju vatreno oružje za ličnu upotrebu. Pravnici već dugo raspravljaju o tome da li se to pravo odnosi na pojedince ili samo na organizovane grupe građana zvane milicije. Advokat Alan Gura kaže da ova odluka najvišeg suda jasno znači da pojedinci imaju ustavno pravo da poseduju i nose vatreno oružje. Gura je zastupao jednog od stanovnika grada Vašingtona koji se žalio na tu 32-godišnju zabranu.

”Ljudi imaju pravo da poseduju i nose oružje i to je veoma važno zapamtiti. To znači da vlasti ne mogu da zabranjuju ručno oružje i ne mogu da donose propise o njegovom izbacivanju iz upotrebe. Ovo je fantastičan dan za građanske slobode.“

Četvoro sudija Vrhovnog suda koji su glasali za zabranu, izneli su gledište da bi njeno ukidanje u Vašingtonu otvorilo mogućnost ukidanja drugih propisa o kontroli vatrenog oružja. Pol Helmke je predsednik Brejdijeve kampanje za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem.

”Očigledno je da smo razočarani i da se ne slažemo sa mišljenjem sudske većine. To potpuno ukida ideju da je moguća gotovo totalna zabrana oružja, posebno oružja za samodobranu.“

Ali Helmke je napomenuo da je sudija Antonin Skalia, obrazlažući odluku većine, rekao da pravo na posedovanje oružja ipak nije neograničeno. Ono se ne odnosi na prethodno osuđivana lica i na mentalno obolele osobe, dok i dalje ostaje na snazi zabrana unošenja vatrenog oružja u škole i državne zgrade. Vrhovni sud SAD poslednji put je raspravljao o tom pitanju 1939. godine, ali pravni stručnjaci kažu da sud tada nije jasno razrešio dilemu da li pojedinci imaju pravo da poseduju i nose vatreno oružje.

XS
SM
MD
LG