Linkovi

«Promena protiv Iskustva» – ključna tema kampanje za predsedničke izbore


Još više od četiri meseca ostalo je do američkih predsedničkih izbora, ali se nadmetanje između demokrate Baraka Obame i republikanca Džona Mekejna već sada može jasno predstaviti kao izbor između promene i iskustva.

Pošto su primarni izbori okončani, Barak Obama fokusirao se na svog republikanskog rivala, Džona Mekejna, i pohod da postane prvi predsednik afro-američkog porekla.

"Postoje nezavisni i republikanski glasači koji shvataju da se na ovim izborima ne bira koja će stranka rukovoditi u Vašingtonu. Radi se o potrebi da se Vašington promeni".

Senator Mekejn, ukoliko pobedi u novembru, postao bi najstariji predsednik u istoriji. Međutim, on planira da naglasi svoje dugogodišnje iskustvo u vojsci i Kongresu.

"Ja se divim senatoru Obami i poštujem ga, ali on nema znanje, iskustvo ili moć rasuđđivanja, neophodne za vođenje ove nacije u ovom teškom trenutku, a ja imam".

Obama započinje predizbornu kampanju sa malom prednoću u anketama. Demokrate su malo energičnije od republikanaca, a Tomas Man iz Instituta Brukings kaže da bi brige glasača trebalo da idu u prilog Obami.

"Zbog vrlo nepopularnog republikanskog predsednika, javnosti koja ogromnom većinom veruje da je zemlja na pogrešnom putu, duboke zabrinutosti zbog zdravlja ekonomije i nepopularnog rata u Iraku".

Ankete takođe pokazuju da Obama stiče prednost u nekim državama i kod bele radničke klase, koja je tokom primarnih izbora bila na strani Hilari Klinton. Klej Ričards sa Univerziteta Kvinipjak kaže:

"U ovom trenutku, mnogo glasača iz radničke klase vide senatora Obamu kao najboljeg kandidata da preokrene ekonomsku situaciju, a to je najvažnije pitanje za njih i nadvladava njihove tendencije da glasaju za republikanskog kandidata zbog nekih drugih pitanja".

Senator Mekejn kaže da će njegov put ka Beloj kući biti težak.

"Svestan sam da moram da u svakom aspektu nadmašim svog protivkandidata, tako da ne potcenjujem. Sebe smatram autsajderom".

Međutim, Tomas Man kaže da je Mekejn oduvek privlačan za političke umerenjake i da će ga to učiniti konkurentnim.

"Zbog njegove fascinantne biografije, reputacije da je karakteran čovek na koga ne možete uticati".

Mekejnov status ratnog heroja mogao bi da privuče glasače zabrinute u vezi sa zaštitom zemlje od terorizma. To bi mu moglo doneti prednost u odnosu na Obamu. Tomas Man

kaže:

"Neki ljudi sumnjaju u njegove kvalitete da bude glavnokomandujući. Stoga, to je jedna prepreka koju mora da premosti, da ih ubedi da mu se može verovati u vezi sa pitanjima koja se tiču nacionalne bezbednosti".

Ekonomija, rastuće cene goriva, zdravstvena zaštita i Irak trebalo bi da budu ključna pitanja u kampanji. Amerikanci će svog novog predsednika izabrati 4. novembra.

XS
SM
MD
LG