Linkovi

Najnovije ankete pokazuju da je Obama sve popularniji u odnosu na Mekejna


Dva nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da demokrata Barak Obama ima osetnu prednost u odnosu na republikanca Džona Mekejna u trci za novog predsednika SAD.

U anketi «Los Anđeles Tajmsa» i «Blumberg Njuza» Obama ima 12 odsto veću popularnost od Mekejna – 49 prema 37. Početkom ove nedelje, u istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo nedeljnik Njuzvik, Obamina prednost bila je čak 15 procenata. Ostale ankete pokazuju da Mekejn zaostaje između tri i šest procenata. Politički stručnjaci smatraju da je Obama najverovatnije u prednosti zbog rastuće zabrinutosti birača u vezi sa slabljenjem američke ekonomije i posebno sve više cene goriva. Tomas Man je politikolog u Institutu Brukings ovde u Vašingtonu.

"Visoke cene goriva i otpuštanja, ekonomska recesija, ali i opšta ekonomska nesigurnost povezana sa globalizacijom, sve manja primanja većine običnih Amerikanaca. Mislim da sve to ide u prilog demokrata u ovoj kampanji".

S obzirom da prednost koju demokrate imaju na polju ekonomije, politički analitičari predviđaju da će se senator Džon Mekejn usredsrediti na svoje iskustvo u oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti. Mekejn se oštro protivi Obaminom planu da počne sa povlačenjem američkih trupa iz Iraka ubrzo pošto preuzme položaj.

"Verujem da ćemo se vremenom povući. Verujem da će to odrediti činjenično stanje na terenu, a ne neki veštački skrojen raspored. I verujem da ćemo doći kući kao pobednici i časno, a ne kao poraženi".

Istraživanja javnog mnjenja već dugo pokazuju da mnogi Amerikanci ne veruju da je rat u Iraku bio vredan troškova. Međutim, ankete takođe ukazuju da su Amerikanci podeljeni oko toga da li treba povući trupe pre nego što se postigne stabilnost u Iraku. Obama kaže da je on za odmereni pristup kada je reč o povlačenju vojnika iz Iraka.

"Moramo da budemo oprezni prilikom povlačenja, onoliko koliko smo bili neoprezni prilikom ulaska u Irak. Ja sam predložio povlačenje jedne do dve borbene brigade mesečno. Tim tempom, govorimo o periodu od 16 meseci pre nego što se sve naše borbene trupe povuku".

U petak, senator Obama će se po prvi put tokom kampanje pojaviti u društvu doskorašnje demokratske rivalke Hilari Klinton. Njih dvoje će se pojaviti u malom gradu Juniti, u državi Nju Hempšir, gde su oboje dobili po 107 glasova tokom primarnih izbora u januaru, na kojima je senatorka Klinton osvojila većinu glasova te države. Ona se ove nedelje vratila svom poslu u Senatu, prvi put otkada je ranije ovog meseca prekinula svoju predsedničku kampanju i podržala senatora Obamu.

XS
SM
MD
LG