Linkovi

Amnesti internešnal: Evropske vlade krive za deportacije osumnjičenih terorista


Evropske vlade ne čine ništa po pitanju pokretanja istrage o višegodišnjim optužbama da pomažu vladi SAD u ilegalnom transportu i pritvaranju osumnjičenih terorista, optužuje Amnesti internešnal u najnovijem izveštaju.

U izveštaju Amnesti internešnal navodi da evropske vlade poriču svoju navodnu umešanost u tzv. vanredne deportacije – odnosno slanje osumnjičenih terorista na ispitivanja bez odgovarajućeg sudskog procesa. Ovo svakako nije prvi put da je Evropa optužena za tako nešto – Savet Evrope, kao i Evropski parlament su već izdali vrlo negativne izveštaje na tu temu. Međutim, Amnesti internešnal tvrdi da je iznela činjenice o evropskoj umešanosti, dok Danijel Gorvan, koordinator programa za borbu protiv terorizma u Amnesti internešnalu, osuđuje Evropu zbog izbegavanja da odgovori na te optužbe.

«Jedan od osnovnih zaključaka ovog izveštaja je da evropske vlade, evropske institucije, ćute o skandalu u vezi sa tim nelegalnim istragama. Niko nije pozvan na odgovornost u ime žrtava tih deportacija».

Izveštaj je fokusiran na 6 slučajeva navodno tajnih hapšenja osumnjičenih terorista i njihovog daljeg transporta. Jedan od njih je nemački državljanin Kaled el-Masri, koji je ranije ovog meseca pred sudom zatražio ekstradiciju 13 osumnjičenih agenata američke Centralne obaveštajne agencije, koji su ga, prema njegovim navodima, 2003. godine oteli u Makedoniji. Masri tvrdi da je avionom prebačen u američki zatvor u Avganistanu gde je mučen, pre nego što je pušten godinu dana kasnije.

«Jasno je da su evropske vlade bile umešane na različite načine, od najozbiljnijeg - kada su dozvolile da se takvi zatvori nalaze u njihovim zemljama, za šta su optužene Poljska i Rumunija, do toga da su dozvoljavale avionima koji ilegalno prevoze osumnjičene da koriste njihove aerodrome».

Dok vlade nekih evropskih zemalja, kao što je Rumunija, odbacuju te optužbe, britanski zvaničnici su ranije ove godine priznali da su dva američka aviona sa navodnim teroristima sletela na britansko tlo kako bi napunili rezervoare – što je suprotno pređašnjim tvrdnjama zvaničnog Londona da takvi letovi nisu postojali. Američka vlada sa druge strane odbija optužbe da postoje tajni zatvori za osumnjičene teroriste. Najnoviji izveštaj Amnesti internešnala nudi niz predloga evropskim vladama, između ostalog pokretanje nezavisnih istraga o optužbama, zatim veću kontrolu nad obaveštajnim agencijama, odbijanje da pomažu prilikom budućih transfera osumnjičenih terorista, kao i nuđenje odštete žrtvama ilegalnih ispitivanja.

XS
SM
MD
LG