Linkovi

Farmeri na američkom jugu okreću se od pamuka ka drugim kulturama


Više od dva veka, pamuk je bio kralj na jugu Amerike. Ta industrijska biljka bila je glavna ekonomska komponenta i svi su na neki način bili povezani sa tom industrijom. Ali danas više nije tako. U državi Misisipi, ranije jednoj od najvećih izvoznica pamuka, druge dve biljke - soja i kukuruz - preuzele su vodjstvo.

Porodica Džejmsa Fejlinga možda je gajila pamuk od pamtiveka, ali stavri su se promenile. Fejling je zasadjivao do 1200 hektara pamuka godišnje. Ove godine zasadio je manje od 40 hektara. Na ostalom zemljištu rastu soja i pirinač.

"Biti farmer koji proizvodi pamuk, znači raditi to iz sentimentalnih razloga, pošto se sa ekonomske tačke gledišta uopšte ne isplati. Daleko je teže gajiti pamuk od drugih useva, jer zahteva više rada, nadziranja, a ekonomski se ne isplati."

Ipak, u ovoj zemlji se i dalje proizvodi 20 miliona bala pamuka godišnje. Samo 14 miliona se koristi, uglavnom u tekstilnoj i industriji nameštaja, a preostala četvritna prinosa namenjena je izvozu, gde se suočava sa konkurencijom svetskih vodećih proizvodjača pamuka, Kinom i Indijom. Art Smit, agronom pri Univerzitetu države Misisipi , kaže da te zemlje imaju ekonomske prednosti.

"Cenu proizvodnje i činjenicu da njihove predionice posluju daleko jeftinije od naših. To je deo poslovnog ciklusa."

Smit ukazuje da je inostrana konkurecnija samo deo jednačine. Drugi usevi donose veću finansijsku dobit.

"Imali smo ogromno povećanje cena soje i kukuruza, a do takvog povećanja cena pamuka nije došlo."

Džejms Fejling se slaže da postoje brojni razlozi za današnje farmere da investiraju u druge useve.

"Proizvodnja pamuka zahteva veliki posao. To je nesiguran proces, od sejanja semena i njegovog klijanja. Imate štetočine, korov i insekte koji napadaju useve. Nemate takav izbor hemikalija za pamuk, koje imate za druge useve."

Medjutim, postoji nešto specifično u vezi sa pamukom, što privlači nekolicinu izuzetnih farmera koji su mu posvećeni. Odgajivanje pamuka je nešto više od same tradicije ili činjenice da to obezbedjuje radna mesta u predionicama i skladištima. Kao kvalitetno vino, odgajivanje pamuka ima svoje specifične čari. To je filozofija i način života.

"Volim da gajim pamuk. Moja supruga će vam reći da sam veoma neprijatan dok ga sadim. Sadjenje pamuka je veoma teško. Ko god da vam kaže da može da sadi mašinski ili je budala ili lažov."

Uprkos padu interesovanja za uzgajanje pamuka, Art Smit kaže da nije spreman da se "kralj pamuk" protera sa juga Amerike. Očekuje se da će cene pamuka porasti 2010. godine, kada će zalihe iz proteklih godina biti iscrpljene pa će samim tim ponovo biti finansijske koristi i podsticaja za farmere da se posvete proizvodnji pamuka.

XS
SM
MD
LG