Linkovi

Server: Socijalisti se oslobađaju Miloševićevog legata i prave logičan izbor


Uoči očekivanog formiranja koalicione vlade u Srbiji naš saradnik Branko Mikašinović razgovarao je sa potpredsednikom vašingtonskog Instituta za mir, Danielom Serverom, o Socijalistima u novoj vladi, Kosovu i stavu američkih predsedničkih kandidata prema Srbiji i Kosovu.

SERVER: Mislim da formiranje koalicione vlade Demokratske stranke i Socijalsta predstavlja izvanrednu priliku za Srbiju da izabere evropski put i da se pomeri iz zastoja u kome se nalazi već neko vreme. Nadam se da će ta odluka doneti dobrobit i blagostanje Srbiji.

GLAS AMERIKE: Šta mislite da je uticalo na Socijaliste da se pridruže Demokratskoj stranci, umesto nacionalističkim snagama?

SERVER: Mislim da nije neprirodno da Socijalistička stranka, koja želi da bude deo srpske političke scene u budućnosti, izabere evropski put. Mislim da to pokazuje da se Socijalisti oslobadjaju baštine Slobodana Miloševića i da su napravili logičan izbor. U svakom slučaju o novoj koalicionoj vladi će se doneti odluka ne na osnovu njenog sastava, već kakve rezultate će pokazati, i šta će činiti , a ne šta će govoriti. Nadam se da će ta vlada, suprotno Koštuničinoj, dati prioritet evropskim intergracijama, a ne Kosovu, za šta su se i srpski birači opredelili na izborima, mada još u srpskom biračkom telu postoji velika ambivalentnost. U svakom slučaju, to je dobra prilika da Demokratska stranka pokaže da se stvarno razlikuje od Demokratske stranke Srbije.

GLAS AMERIKE: Predsednik Srbije Boris Tadić je izjaivo da Sribja neće priznati nezavisnost Kosova i založio se za nastavak pregovora, u čemu ima podršku Rusije?

SERVER: Žalosno je da je najveći deo srpskog političkog establišmenta izabrao da ne prizna nezavisnost Kosova, što će svakako biti prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Mislim da su pregovori ili razgovori Beogrda i Prištine ustvari veoma dobra ideja, ali, naravno, Pristina će zahtevati takve razgovore na osnovu činjenice da je Kosovo nezavisna država. Razgovori su svakako potebni jer bi Beograd i Priština trebalo da reše mnoga druga pitanja, pošto sve nije rešeno Artisarijevim planom.

GLAS AMERIKE: Šta mislite o ideji Beogrda o funkcionalnoj podeli Kosova?

SERVER: Često čujem taj izraz “funkcionalna podela”, ali to za mene predstavlja etničku teritorijalnu podelu Kosova. Mislim da bi to moglo da dovede do nestabilnosti u južnoj Srbiji, moguće i u Vojvodini. Srbija je dobila sve čemu se mogla nadati Ahtisarijevim planom i mislim da bi trebalo da odustane od zahteva za daljim koncesijama.

GLAS AMERIKE: Kako bi ste procenili pozicije američkih predsedničkih kandidata Baraka Obame i Džona Makejna prema Srbiji i Kosovu?

SERVER: Oba kandidata će podržati poziciju koju je Vasington već zauzeo – a to je priznanje nezavisnosti Kosova. Obojica će takodje nastojati da unaprede odnose sa Srbijom. Pitanje je kakav će biti dalji stav Srbije: da li će paliti američku ambasadu i pogranične punktove UN na Kosovu i li će prihvatiti činjenično stanje i izvršiti refomru svoje bezbednosne službe, što znači pre svega da hapšenje Karadžića i Mladića i njihovo izručenje Hagu. To će biti indikacija prave orijentacije Srbije.

XS
SM
MD
LG