Linkovi

Evropski komesar Oli Ren pozdravio najavu formiranja proevropske vlade u Srbiji


Zapadni Balkan bi trebalo da se fokusira na reforme, dok će Evropska unija, kada za to dodje vrijeme, biti spremna za taj konačni pristupni čin, poruka je koja se čula sa tribine organizovane u Briselu.

Uz ovo, brojni učesnici skupa su pozdravili dogovor o stvaranju nove vlade u Srbiji, smatrajući to dobrom viješću ne samo za Srbiju, već i za balkanski region.

Tako je i evropski komesar za proširenje, Oli Ren, govoreći o budućnosti regiona, naglasio kako je obradovan vijestima iz Beograda, jer bi takva nova vlada bila važna za evropske perspetive Srbije. On, kako kaže, još čeka na zvanično saopštenje predsjednika Tadića uz nadu da bi ono moglo doći u najskorije vrijeme.

U svakom sluccaju, uvjeren je komesar Ren, približavnje regiona Evropi je dugotrajan i ozbiljan posao:

"Treba nam strpljenje i odučnost, kako bi smo postigli progres u regionu. Posebno mislim na Srbiju kada kažem da je prije evolucija nego katarza recept za za promjene. Zato sam zadovoljan da su evropski lideri prošle sedmice dali svoju punu podršku evropskim perspektivama Zapadnog Balkana".

Medjutim, francuski državni sekretar za evropska pitanja, Žan-Pier Žoze, upozorava kako prije proširenja, Evropljani moraju da riješe pitanje vlastitog funkcionisanja:

"Jesmo za proširenje - na primjer, tokom francuskog predsjednisstva EU ćemo razgovarati o Hrvatskoj i otvorićemo nova poglavlja pregovora za Hrvatsku. Medjutim, izmedju otvaranja pregovora i finaliziranja pregovora, i samog prijema, proćiće, vjerovatno, dvije godine, izmedju 2008. i 2010. godine. Dakle, možemo se nadati da će u medjuvremenu biti nadjeno rješenje za evropsko institucionalno pitanje. U svakom slučaju, proširenju prilazimo veoma pozitivno, jer nam je jasno da moramo da damo evropske perspektive ne samo Hrvatskoj, već i svim balkanskim državama, kao i Srbiji, sa kojom želimo da napredujemo tokom našeg predsjedavanja".

I albanski premijer, Sali Beriša u vijestima iz Beograda vidi korist za cijeli region:

"Progres Srbije je važan za cijeli region. To je prirodno jer su zemlje povezane, a ja mislim da u Srbiji zaista ima nekog progresa". Najavu formiranja proevropske vlade u Srbiji pozdravio je ministar spoljnih poslova Makedonije, Antonio Milošoški.

XS
SM
MD
LG