Linkovi

Nakon koalicionog dogovora Srbija čeka premijera i šefa parlamenta


Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije Jovan Krkobabić prekinuo je rad i zakazao nastavak sednice za sredu.

Sednica je prekinuta pošto su poslanici Srpske radikalne stranke bukvalno fizički sprečili njen dalji rad ukazujući da je radno vreme isteklo. Radikali su prethodno zajedno sa poslanicima Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije upozoravali na povrede Poslovnika o radu, nisu dozvolili da otpočne rasprava o izboru predsednika Skupštine i tražili prekid sednice. Inače, kandidat za predsednika Skupštine je potpredsednica Socijalističke partije Slavica Đukić Dejanović.

Pored izbora predsednika Parlamenta bilo je najavljeno i da će Demokratska stranka saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade. Posle pet sati rada uže Predsedništvo Demokratske stranke nije odlučilo ko će biti novi premijer. Predsednik DS Boris Tadić će kao predsednik Republike uskoro imenovati mandatara jer prema informacijama do kojih su došli mediji izbor Vlade mogao bi da bude na dnevnom redu Skupštine u petak.

I ostale dve članice proevropske koalicije, G17 Plus i Srpski pokret obnove podržali su formiranje vlade sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije. Glavni odbor G17 plus odlučio je da lider stranke Mlađan Dinkić bude vicepremijer za privredni razvoj i ministar ekonomije. Posle sednice Glavnog odbora, Dinkić je izjavio da je dobio garancije od Demokratske stranke da će u Beogradu biti formirana ista većina kao i u republici i dodao da se već vode razgovori o podeli odgovornosti na gradskom nivou. Dinkić je procenio da će Srbija postati punopravna članica Evropske unije do kraja mandata nove vlade, odnosno 2012. godine.

A ambasador Slovenije u Beogradu Miroslav Luci i šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras pozdravili su najave o skorom formiranju vlade Srbije. Na konferenciji za novinare povodom završetka slovenačkog predsedavanja EU, ambasador Luci je izrazio uverenje da Srbija ima uslove, administrativne, tehničke i ljudske kapacitete da do 2012. postane punopravna članica EU, a Žozep Ljoveras je podsetio da ubrzana integracija Srbije u EU zavisi od njene pune saradnja s haškim Tribunalom.

XS
SM
MD
LG