Linkovi

Ambasador SAD u Zimbabveu osporava legitimitet Robertu Mugabeu


Predsednik Zimbabvea, Robert Mugabe, izjavio je da će drugi krug predsedničkih izbora u njegovoj zemlji biti održan u petak, kako je i planirano, uprkos povlačenju opozicionog lidera Morgana Cvangiraija.

Obrativši se danas okupljenima u Harareu, Mugabe je rekao da neće odbiti da pregovara sa opozicijom, ali da vlada mora da prodje, kako je rekao, «zakonski proces» drugog kruga izbora.

Opozicioni Pokret za demokratske promene navodi da je danas dostavio izbornoj komisiji saopštenje o povlačenju sa izbora.

Opozicioni lider Morgan Cvangirai je u nedelju najavio povlačenje sa izbora, rekavši da nasilje protiv njegovih sledbenika čini izbore nemogućim.

Cvangirai je prekjuče potražio utočište u holandskoj ambasadi gde se i dalje nalazi. U današnjem telefonskom intervjuu za Glas Amerike on je izjavio da se još uvek ne oseća bezbednim, uprkos činjenici da mu je komesar policije Zimbabvea pružio uveravanja o ličnoj bezbednosti.

U medjuvremenu, američki ambasador u Zimbabveu apelovao je na zemlje u regionu da proglase vladu Predsednika Mugabea nelegitimnom.

To za sada nije učinila ni jedna afrička vlada, mada je nekoliko izrazilo zabrinutost zbog nasilja i povlačenja opozicije iz drugog kruga izbora u petak. Britanija je prva saopštila da ne priznaje Mugabeovu vladu, istakavši da je predsednikova stranka izgubila na parlamentarnim i predsedničkim izborima u martu i sprečila slobodno i pravedno održavanje drugog kruga predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG