Linkovi

Morgan Cvangirai se sklonio u holandsku ambasadu u Harareu


Funkcioneri u Amsterdamu saopštili su da je lider opozicije u Zimbabveu potražio utočište u holandskoj ambasadi u Harareu. No, u telefonskom intervjuu za Glas Amerike, lider Pokreta za demokratske promene, Morgan Cvangirai, odbio je da otkrije gde se nalazi, navodeći da je zabrinut za svoju bezbednost.

Holandsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Cvangirai juče zatražio da ostane iz bezbednosnih razloga prenoći u ambasadi u Harareu. U istom saopštenju se navodi da on nije zatražio azil.Lider opozicije u Zimbabveujuče je objavio da se povlači iz drugog kruga predsedničkih izbora, rekavši da je politički motivisano nasilje protiv njegovih sledbenika učinilo fer izbore nemogućim.

Ranije danas, policija je izvršila prepad na sedište Pokreta za demokratske promene u Harareu. Predstavnik stranke Nelson Šamisarekao je da je policija odvela oko 60 ljudi, pretežno žene i decu. Policija je saopštila da je uhapšeno 39 osoba.

Britanija traži da svet ne priznaje Mugabeovu vladu

Britanija je saopštila da svet ne bi više trebalo da priznaje vladu u Zimbabveu kao legitimnu, zbog izbornih prevara i nasilja. U parlamentu, premijer Gordon Braun je rekao da je vlada predsednika Mugabea režim koji niko ne bi trebalo da priznaje. On je dodao da Mugabeova vlada nema parlamentarnu većinu, da je izgubila prvu rundu predsedničkih izbora i da se drži na vlasti samo upotrebom nasilja i zatrašivanja.

U saopštenju, američki državni sekretar Kondoliza Rajs navodi da Mugabeova vlada, u odsustvu drugog kruga izbora, ne bi trebalo da bude smatrana legitimnom. Ona je takodje osudila, kako je to nazvala, kampanju nasilja prema sopstvenom narodu, koju sprovodi vlada u Zimbabveu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će, prema očekivanjima, diskutovati danas o političkoj krizi u Zimbabveu. Britanski funkcioneri zalažu se za oštrije medjunarodne sankcije protiv Mugabea i njegovih saradnika.

XS
SM
MD
LG