Linkovi

Najava Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje nafte bez očekivanog rezultata


Samit proizvođača i potrošača nafte u Džedi po svemu sudeći nije donio olakšanje, jer je nafta na berzi u Njujorku jutros opet poskupila. Galon benzina na benzinskim pumpama u Sjedinjenim Državama poskupio je u protekle dvije sedmice još 10 centi, što znači da Amerikanci na benzin troše oko 35 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ovdašnji eksperti ne očekuju da će se poskupljenje benzina zaustaviti i da će gorivo na pumpama da pojeftini nakon samita u Saudijskoj Arabiji. Najavljeno povećanje proizvodnje u Kraljevini za 200.000 barela dnevno nije zadovoljilo očekivanja na tržištu, kaže analitičar Piter Beutel.

On kaže da "nije jasno saopšteno da će se odmah i značajno povećati proizvodnja nafte, čemu su se mnogi nadali".

Visoke cijene nafte donijele su milijarde dolara profita Saudijskoj Arabiji i drugim proizvođačima nafte. Međutim, skupa nafta i za njih nosi rizik, kaže analitičar Raad Alkadiri

On kaže da dugoročno gledano, teret koji skupa nafta stavlja na potrošače, ne ide u prilog ni naftom bogatim državama.

Države proizvođači za visoke cijene nafte krive špekulante na tržištu, veći zahtjev ekonomija zemalja u razvoju i poreze koje su neke vlade uvele naftnoj industriji.

Države potrošači, predvođene Sjedinjenim Državama kažu da je u pitanju potražnja i ponuda i traže od OPEK-a da proizvodi više.

No, to se po svemu sudeći neće uskoro desiti.

To za obične potrošače znači da će na benzinskim pumpama plaćati iste ili čak i više cijene.

Saudisjki funkcioner Ibrahim al-Muhana kaže da je nafta dugoročan biznis i da se stvari ne mijenjaju preko noći.

Analitičari još kažu da će trenutni naftni šok primorati Sjednjenje Države na novu energetsku politiku koja će biti okrenuta alternativnoj energiji, hibridnim vozilima, većoj štednji i – smatraju neki – trenutno zabranjenoj eksploataciji nafte u američkom podmorju.

XS
SM
MD
LG