Linkovi

Evropska unija uvodi dodatne sankcije Teheranu


Nove sankcije Evropske Unije obuhvataju zamrzavanje sredstava najveće iranske banke, Bank Meli. Takođe je zabranjeno izdavanje viza određenim visokim zvaničnicima za koje se smatra da su povezani sa iranskim nuklearnim programom. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo namenjen proizvodnji energije, dok zapadne zemlje strepe da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje.

Sjedinjene Države i 27-člana Evropska Unija saglasili su se početkom ovog meseca da zavedu dodatne sankcije Iranu.

Međutim, novinska agencija Rojters prenosi da Evropska Unija i dalje nudi Iranu podsticajne mere kako bi Teheran odustao od programa za obogaćivanje uranijuma. Visoki komesar za spoljnu politiku Evropske Unije, Havijer Solana, izneo je te mere tokom neuspešnih razgovora, ranije ovog meseca u Teheranu.

Solana je prošle nedelje pred novinarima rekao da je reč o ažuriranom paketu podsticajnih mera, koje je Teheran odbacio 2006.

«Nadam se da ću uskoro dobiti odgovor Teherana na veoma važna pitanja o kojima smo razgovarali. Naše dolazak ovde pokazuje da nam je stalo do dobrih odnosa sa Iranom, ali potrebno je da pitanje nuklearnih aktivnosti bude nedvosmisleno razrešeno.»

Iran je saopštio da je hrabren najnovijom ponudom, ali je odbio svaki poziv da suspenduje svoj nuklearni program.

Sjedinjene Države su takođe opredeljene za diplomatsko rešavanje konfrontacije sa Teheranom. U međuvremenu, iranski ministar za privredu je ovog vikenda izjavio da su dosadašnje sankcije nanele iranskoj privredi samo neznatnu štetu.


XS
SM
MD
LG