Linkovi

Od 7.000 jezika u svetu veći deo stanovništva upotrebljava samo 83


Od gotovo 7 hiljada jezika u svetu, veći deo stanovništva upotrebljava samo 83. Lingvisti kažu da mnogima od ostalih preti gašenje, a do kraja ovog veka mogla bi da nestane čak polovina. Dejvid Harison, iz Instituta za ugrožene jezike, kaže da je reč o ogromnoj krizi koju njegov institut nastoji da predupredi.

Opremljen uređajem za snimanje, olovkom i beležnicom, lingvista Dejvid Harison obilazi zabačene krajeve sveta, nastojeći da urođeničke jezike spase od gašenja.

"Radim sa poslednjim poznavaocima ugroženih jezika. Kada sednem sa nekim starcem u Severnoj Australiji, Indiji ili Sibiru, svestan sam značaja tog snimka. U nekim slučajevima to je prvi snimak tog jezika i zato se trudim da bude čist. U drugim slučajevima, to je možda poslednja prilika da se snimi govor na tom jeziku," kaže Harison.

Ova inicijativa je deo projekta Enduring Voices, koji podržavaju časopis National Geographic i Institut za ugrožene jezike.

"Ovo je najveći poduhvat za očuvanje jezika. Ne želim da umanjim značaj očuvanja živih bića i ekosistema, ali jezici su u većoj opasnosti," kaže Harison. "Brže se gase, iako sadrže neke od tajni ljudskog opstanka i adaptacije na našoj planeti."

U svopjoj knjizi "Kad jezici umiru," Harison kaže da se u većem delu sveta govori jedan od 83 dominantna jezika i da svakih deset dana gubimo po jedan urođenički jezik.

"Polovina svih jezika - njih oko 3.500 - govori se u jednoj desetini stanovništva. To znači da se ogromna količina kolektivne ljudske mudrosti i znanja nalazi u jezicima kojima govori veoma mali broj ljudi i da su ti jezici opasno ugroženi od strane svetskih jezika i globalizacije," kaže on.

Članovi njegovog tima se stoga usredsređuju na ugrožena područja.

"To su područja sa ekstremnom raznolikošću, visokom ugroženošću jezika i oskudnom naučnom dokumentacijom," kaže Harison.

Kolavaja je jezik šamana u Boliviji, koji se izgovara šapatom. Zahvaljujući projektu Enduring Languages, u nekim školama u Australiji, Severnoj Americi i drugde, obnovljeno je interesovanje za urođeničke jezike.

Lingvisti kažu da neće moći da sačuvaju sve ugrožene jezike. Njihov cilj je da zabeleže šta mogu i dokažu nam da se sa gašenjem jezika gubi i deo znanja čovečanstva.

XS
SM
MD
LG