Linkovi

Baltimor ima reputaciju jednog od američkih gradova sa najviše nasilja


I dok je broj ubistava u prvoj polovini ove godine opao, policija u gradu od 630 hiljada stanovnika se bori da izađe na kraj sa drugim tipom zločina – upotrebom vatrenog oružja, odnosno oružanim zločinima. Taj tip zločina je ove godine doveo do desetina ubistava, napada i pljački. Zvaničnici policije su zabrinuti zbog tog povećanja i na različite načine pokušavaju da preokrenu situaciju.

Policija u Baltimoru juri na poprište još jednog teškog zločina. Policajci su ovog puta uhapsili nekoliko tinejdžera koji su navodno nekog napali. Kasnije te noći, istražitelji prikupljaju čaure od metaka i revolvere kao dokaze pucnjave u kojoj su dva tinejdžera ubijena. Stanovnici nekih delova grada kažu da pucnjava nikada i ne prestaje.

Detektiv Džin Benet patrolira ulicama istočnog dela Baltimora, jedne od nekoliko zajednica sa dugom istorijom nasilja. On kaže da trgovci drogom, gangsteri i kriminalci, sve više koriste automatsko oružje za svoje zločine.

«Većina mladih, ako imaju jedan revolver, on mora da bude automatski, jer hoće istovremeno da ispale mnoštvo metaka. U većini slučajeva kada pucaju, s obzirom da ne znaju kako se to radi, meci lete na sve strane. A povremeno imaju sreću – pa i pogode nekog», kaže ovaj detektiv.

Policija tvrdi da je broj ubistava u prvoj polovini ove godine neznatno opao, ali da se broj oružanih zločina u celom gradu povećava.

Pukovnik u baltimorskoj policiji, Džon Skiner i drugi oficiri, dobijaju dnevne izveštaje od detektiva i policajaca. Ovakvi sastanci treba da pomognu policiji da ovlada novim metodama suzbijanja oružanih zločina.

Policija koristi kompjutere i drugu tehnologiju za pravljenje dnevnih mapa, na kojima je precizno prikazano nasilje u različitim susedstvima. Pukovnik Skiner kaže da zahvaljujući dostupnosti tih podataka i korišćenju novih taktika, policija ima mnogo veće šanse da smanji broj obračuna vatrenim oružjem.

«Pored toga što smo postali veoma vidljivi u tome što radimo, takođe tragamo za već poznatim kriminalcima u tim ozloglašenim delovima grada», kaže pukovnik Skiner.

Jedan od tih delova je Darli park. Deca prolaze pored provizornih spomenika koji označavaju mesto još jednog ubistva. Ovde je u ranoj jutarnjoj pucnjavi ubijen 22-ogodišnji Ronald Krovel, još jedna žrtva iz porodice koja je u obračunima vatrenim oružjem izgubila generacije muškaraca.

Jedan od načina na koji baltimorska policija pokušava da suzbije nasilje je uspostavljanje programa za registraciju vatrenog oružja, kojim se prati kretanje kriminalaca koji su počinili oružani zločin.

Policija se nada da će pomoću tog programa smanjiti broj zločina.

Kada kriminalac osuđen za oružani zločin izađe iz zatvora, mora da izvesti policiju o mestu boravka. Onda ga određena patrolna jedinica redovno proverava. Pukovnik Skiner kaže da je taj program do sada pokazao dobre rezultate.

«Istraživanje, rekao bih, sasvim jasno pokazuje da ćete – ako ste već osuđivani za oružane zločine – ponovo biti upetljani u sličan kriminal. Čini mi se da je ovo dobar način da se posle prvog zločina smanji broj povratnika», kaže Skiner.

Baltimorska policija ukazuje da će obračun sa najvećim kriminalcima u gradu i prikupljanje čvrstih dokaza za suđenje, ukloniti i njih i njihovo oružje sa ulica i učiniti ih mnogo bezbednijim.

XS
SM
MD
LG