Linkovi

Brodovi Barske plovidbe feriboti Sveti Stefan I i II viju zastavu Bahama


Najveći trgovački brodovi kojima su vlasnici ili operateri domaća preduzeća umjesto pod crnogorskom, plove pod zastavama egzotičnih of-šor država iako je Crna Gora već dvije godine nezavisna država.

Oba broda državne Barske plovidbe feriboti Sveti Stefan I i Sveti Stefan II viju zastavu Bahama, isključivo zbog finansijskih pogodnosti.

Predstavnik Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore Ladislav Vuković kaže da je odluka brodskih domaćih preduzeća da plove pod stranom zastavom, motivisana finansijskim, administrativnim i logističkim razlozima.

"Nažalost, trenutna situacija je takva da brodski operateri imaju veću sigurnost i pogodnosti kada plove pod zastavom stranih država koje poštuju engleski zakon. Naši brodari koji viju stranu zastavu za svega jedan dan mogu upisati i ispisati hipoteku", saopštio je Vuković.

On dodaje da plovljenje pod domaćom zastavom ima velikih ograničavajućih faktora.

"Kada plovite pod stranom zastavom, imate službu za cjelodnevnu podršku, te snažno razvijenu logistiku za različite situacije u kojima se tačno zna procedura. To je daleko iznad onoga što mi imamo trenutno na raspolaganju", objasnio je Vuković.

On kaže i da su dodatna pogodnost na stranim brodovima i mnogo veća primanja posade broda.

"Kako ćete vi privoliti domaćeg kapetana koji na stranom brodu ima osam hiljada EUR platu da plovi za 500 EUR na crnogorskom", zapitao se Vuković. On predlaže da se više radi na jačanju administrativnih kapaciteta, i školovanju pomoraca.

Kipar, Malta i Slovačka imaju propise koji su veoma liberalni i ohrabruju plovljenje pod tim zastavama jer su kompaktibilne sa engleskim zakonom.

"U procesu je donošenje zakona koji bi regulisao tu oblast, a prema mojim saznanjima ti propisi su, u manjem ili višem procentu, kompaktibilni sa aktima zemalja iz okruženja", ocijenio je Vuković.

XS
SM
MD
LG