Linkovi

Ambasador Crne Gore opozvan zbog nesaglasnosti sa Roćenom 


Ambasador Crne Gore u Sloveniji Branko Perović opozvan je zbog nesaglasnosti sa ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom u vezi sa proslavom Dana državnosti Crne Gore u Ljubljani.

Perović je kazao da je do nesuglasica sa Roćenom došlo zbog toga što su imali različite vizije načina proslave Dana državnosti u slovenačkoj prijestonici.

"Odbio sam da sprovedem instrukciju da proslavim Dan državnosti Crne Gore na način kako je tražilo Ministarstvo inostranih poslova", rekao je Perović listu "Vijesti".

On je objasnio da je sinoć zvanično obaviješten da je opozvan, a da ga je prethodno o tome obavijestila uža porodica.

Vijesti navode da je iznenadni predlog šefa diplomatije da Vlada smijeni Perovića na jučerašnjoj sjednici Vlade protekao bez veće rasprave, osim što su članovi Vlade iz SDP-a tražili objašnjenje za takav potez.

"Odgovora premijera nije bilo, a niko od ministara iz DPS-a nije postavljao dodatna pitanja", prenosi list.

Prema informacijama tog dnevnika problem je nastao zbog toga što je Perović odbio da traži sponzore u Sloveniji za proslavu, nakon što se ispostavilo da Ministarstvo ne želi da za tu svrhu izdvoji više od šest hiljada EUR.

Vlada je odluku o opozivu izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Sloveniji Branka Perovića donijela jednoglasno, potvrdila je pomoćnik ministra inostranih poslova za bilateralne odnose Irena Radović.

"Ministar Roćen je obavijestio i ambasadora Perovića da je, nakon odbijanja da organizuje prijem povodom 13. jula - Dana državnosti, pod finansijskim uslovima istim ili povoljnijim u odnosu na druga Diplomatko konzularna predstaništva Crne Gore, počeo proceduru za njegov opoziv".

Perović, koji je u decembru 1999. godine podnio ostavku na mjesto ministra inostranih poslova zbog optužbi da je navodno imao veze sa italijanskom mafijom, kazao je da mu je u četvrtak ujutru Roćen nagovijestio da će biti smijenjen.

XS
SM
MD
LG