Linkovi

Izrael sproveo vežbu koja predstavlja probu mogućeg napada na Iran


Američki dnevnik Njujork tajms izveštava da je Izrael sproveo veliku vojnu vežbu, za koju američki funkcioneri kažu da je po svemu sudeći predstavljala probu mogućeg napada na iranska nuklearna postojenja.

U danas objavljenom izveštaju kaže se da je u vežbi, sprovedenoj ranije ovog meseca iznad Sredozemnog mora i Grčke, učestvovalo više od stotinu borbenih aviona. Avioni su preleteli razdaljinu od 1400 kilometara, što je približno razdaljini između Izraela i iranskog postrojenja za obogaćivanje uranijuma, u Natanzu. Jedan neimenovani američki vojni funkcioner izjavio je za Njujork tajms da Izrael time pokazuje da je spreman za akciju, ako međunarodna zajednica ne uspe u svojim nastojanjima da ubedi Teheran da obustavi svoj nuklearni program. Izraelski funkcioneri nisu potvrdili istinitost tog izveštaja.

U Iranu, visoki šiitski sveštenik, ajatola Ahmad Hatami, upozorio je danas da će se Izrael i Sjedinjene Države suočiti sa teškim udarcem ako zagovaraju upotrebu sile protiv Irana. Izraelski vojni funkcioneri kažu da njihove vazduhoplovne snage redovno uvežbavaju razne zadatke kako bi bile u stanju da odgovore na sve moguće izazove.

XS
SM
MD
LG