Linkovi

SAD se zalažu za snažniju međunarodnu akciju prema Zimbabveu


Tokom sastanka u Ujedinjenim nacijama, američki državni sekretar Kondoliza Rajs pozvala je na snažniju međunarodnu akciju protiv političkih progona u Zimbabveu, koje protiv opozicije sprovodi režim predsednika Roberta Mugabea.

Tokom nezvaničnog sastanka 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN, afričkih država i nekih nedržavnih organizacija, sekretar Rajs je izjavila da politička nestabilnost i kolaps privrede, kao posledice odluka vlade Zimbabvea, utiču na destabilizaciju čitavog regiona. Ona je optužila Mugabeovu vladu da sprovodi "kampanje nasilja i zlostavljanja" u nastojanju da spreči opoziciju da vodi miroljubivu predsedničku kampanju.

"Jasno je da smo stigli do tačke u kojoj je potrebna šira i snažnija međunarodna akcija."

Kondoliza Rajs je pozvala Savet bezbednosti da uzme stvar u svoje ruke i pozdravila dosadašnja nastojanja Afričke unije i Zajednice za razvoj Južne Afrike, kao i grupe 14 bivših afričkih predsednika i istaknutih ličnosti, koji su pozvali vlasti u Zimbabveu da omoguće slobodno i pravedno održavanje drugog kruga predsedničkih izbora, 27. juna.

"Pozivamo Zajednicu za razvoj Južne Afrike da pojača pritisak na predsednika Mugabea i njegove pristalice da odmah obustave nasilje, da dozvole obnovu humanitarnih aktivnosti, da dozvole slobodno i pravedno odvijanje izbora i da se mirno povinuju rezultatima."

Predsednik Mugabe je upozorio da je spreman i na rat da bi sprečio da kandidat opozicionog Pokreta za demokratske promene dodje na vlast. Predsedavajući okruglog stola, ministar inostranih poslova Burkine-Faso, Džibril Basol, pozvao je međunarodnu zajednicu da pažljivije prati situaciju, dodajući da je potreban širi angažman kako bi se sprečila eskalacija nasilja i još ozbiljnija humanitarna kriza, koja bi mogla da se prelije i van granica Zimbabvea. Opozicioni Pokret za demokratske promene kaže da je oko 70 njegovih pristalica ubijeno i da je njegov lider, Morgan Čvangiraj, najmanje pet puta privođen ovog meseca kada je pokušavao da sprovodi kampanju. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da je na sastanku vladala atmosfera vanredne zabrinutosti, kao i želja da predsednik Mugabe čuje da međunarodnu zajednicu duboko zabrinjava to što radi svojoj zemlji. Savet bezbednosti zvanično će razmatrati situaciju u Zimbabveu iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG