Linkovi

Mešovita reagovanja na oproštajnu posetu predsednika Buša Evropi


Predsednik Buš je nedavno boravio u jednonedeljnoj poseti Evropi - verovatno poslednjoj pre isteka mandata, 20. januara 2009. godine. Između ostalog, Buš je u Sloveniji razgovarao sa liderima Evropske unije, obišao prestonice vodećih savezničkih zemalja, a u Londonu bio na čaju kod kraljice Elizabete. U svakoj prilici Buš je isticao važnost evropsko-američkog partnerstva.

Tokom posete, Buš je obišao unutrašnjost Nemačke, ali i Rim, Pariz i London. Na svakom koraku opraštao se od starih prijatelja, kao što je italijanski premijer Silvio Berluskoni, ili se viđao sa novim, kao što je francuski predsednik Nikola Sarkozi. Obezbeđenje je bilo strogo, ali je protesta bilo manje nego obično. U Britaniji ga je ipak dočekalo oko dve hiljade demonstranata.

Američki predsednik je i dalje veoma nepopularan u Evropi, pretežno zbog rata u Iraku. Politički analitičar Vanesa Rosi, iz londonskog Čatam hausa, kaže da Evropi verovatno neće nedostajati Bušov stil politike.

"Mislim da se Buš, na njegovu nesreću, izlagao većem podsmehu nego što je očekivao - naročito u oblasti spoljne politike. Mislim da je neizbežno da mnogi ljudi u Evropi osećaju olakšanje što se ova era privodi kraju i što sada mogu da se nadaju promeni stila u američkoj spoljnoj politici," kaže Vanesa Rosi.

Neki evropski listovi su u svojim naslovima isticali razlike između Evrope i Sjedinjenih Država. Neki su mu se podsmevali, zbog izjava koje je davao usput, kao ona u Francuskoj, gde je predsedniku Sarkoziju rekao da je njegova nova supruga, bivši model Karla Bruni, pametna i da shvata zašto je Sarkozi želeo da se oženi njom.

Analitičar međunarodnih odnosa na Londonskoj školi za ekonomiju, Majkl Koks, ozbiljnije kritikuje Buša i kaže da je njegova poruka o važnosti transatlantskog partnerstva dobro primljena u Evropi, ali da njegova politika nije.

"Problem je u samom predsedniku. Njegovo odbacivanje Protokola iz Kjota, veoma važnog Evropljanima i Evropskoj uniji; irački rat, koji je izazvao podele ne samo preko Atlantika već i u samoj Evropi, kao i njegov opšti imidž. Nije tajna da je on za duže vreme najnepopularniji predsednik u Evropi," kaže Koks.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, premijer Braun i predsednik Buš izražavali su jedinstvo, kritikovali iranski nuklearni program i bili odlučni u odupiranju terorizmu u Iraku i Avganistanu.

Buš odlazi sa položaja u januaru, što znači da mu je ostalo još nekoliko meseci. On sam kaže da još mnogo toga može da uradi, ali niko ne zna šta bi to moglo da bude.

XS
SM
MD
LG