Linkovi

Američki senatori utvrđuju poreklo surovih tehnika ispitivanja zatvorenika


Predsednik Odbora za oružane snage američkog Senata optužio je Pentagon da je subjektivno tumačio zakon kada je odobrio zlostavljanje prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam. Jedan od senatora čak tvrdi da su zvaničnici Pentagona mesecima pre početka rata u Iraku napravili listu surovih tehnika ispitivanja.

Ovo je demonstracija takozvanog «waterboardinga» - simulacije davljenja. Tehnika je jedna od nekoliko mera koje su korišćene za obuku američkih vojnika da izdrže neprijateljsko ispitivanje, u okviru programa poznatog po skrećenici SERE, koja znači preživljavanje, izvlačenje, pružanje otpora i bekstvo. Dr Džerald Ogriseg je bivši šef odseka za psihologiju u Američkoj vazduhoplovnoj školi preživljavanja.

"Nije vam potrebno puno vremena da tom tehnikom usadite veoma stvaran strah od davljenja i smrti čak i onima koji znaju kakva su pravila kada je koristite tokom treninga"

Neki sentori tvrde da su vodeći vojni zvaničnici još 2002. tražili korišćenje surovih tehnika ispitivanja osumnjičenih terorista u zatvorima kao što je Abu Graib u Iraku. Ričard Šifrin je radio za obaveštajnu agenciju Sekretarijata za odbranu.

"Imali smo diskusiju o napretku, ili ponekad nedostatku napretka u vezi sa dobijanjem korisnih obaveštajnih podataka od pritvorenika".

Senator Karl Levin, predsednik senatskog Odbora za oružane snage izneo je optužbu da je mesecima pre početka rata u Iraku, kancelarija tadašnjeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda počela da istražuje metode poput simulacije davljenja, lišavanja čula i stavljanje u opterećujući položaj.

"Takozvane SERE tehnike zasnovane su na mučenju koje su upražnjavali naši neprijatelji. Ukoliko mi uiste tehnike koristimo protiv naših pritvorenika, to ostatku sveta govori da one ih Amerika odobrava".

"Ko je odlučio da ćemo krenuti ovim putem i kada je to odlučeno".

Portparol Bele kuće, Toni Frato, rekao je da je politika oduvek bila da se sa zatvorenicima postupa humano, dok su republikanski senatori branili adminsitraciju.

"Moramo da posmatramo vou situaciju u kontekstu terorističkih napada 11. septembra kada se ova država borila da u potpunosti prepozna našu ranjivost u odnosu na napade".

"Ne verujem da su predstavnici ove administracije koji su imali glavnu ulogu u razvijanju tehnika za ispitivanje bili motivisani ičim drugim do željom da zaštite našu zemlju. Znam da je tačno da su muškarci i žene o kojima govorim mislili da je Amerika napadnuta, što je i bio slučaj".

Senatski Odbor nastaviće istragu za nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG