Linkovi

Četrdeset odsto dece, od beba do tinejdžera, nema dovoljno vitamina D


Možda neće biti više dovoljno da nagovarate svoju decu da jedu povrće svake večeri. Sudeći prema jednoj novoj alarmantnoj studiji objavljenoj ovog meseca, više od 40 odsto dece, od beba do tinejdžera, nema dovoljno vitamina D.

Majk Stoun i njegov brat Dag oduvek su bili zdravi, aktivni dečaci. Njihova majka Marla vodila je računa da jedu zdravo, piju mleko i redovno odlaze na kontrolu kod pedijatra. Zatim su, u četrnaestoj godini, nakon što se Majk požalio da ima bolove u ledjima, rengenski snimci otkrili šokantne činjenice.

«Kada pogledate u snimke prema svetlu možete da vidite kroz kosti».

Lekari su mu rekli da ima ozbiljan nedostatak vitamina D. Njegove kosti imale su samo 50 odsto čvrstine normalnih kostiju njegovih vršnjaka i bile u riziku od preloma u svakom trenutku. Njegovom mladjem bratu Dagu, koji je tada imao 7 godina, takodje je ustanovljen manjak vitamina D ali na manjem nivou. Doktor Majkl Holik sa univerziteta Borton procenjuje da je u ovom trenutku možda 50 odsto dece u Sjedinjenim Državama u riziku od nedostatka vitamina D. Vitamin D je poznat kao «sunčani vitamin» i njega proizvodi vaša koža na sunčevoj svetlosti. On kontroliše količinu kalcijuma apsorbovanog iz vaše ishrane i stvara mineralizaciju zuba i kostiju.

«Nedostatak vitamina D može da poveća rizik za dijabetes, artritis, možda rak».

Stručnjaci navode da nizak nivo vitamina D kod mladih može da bude posledica njihovog životnog stila – više vremena provedenog isperd kompjutera nego napolju na suncu, kao i pojačano korišćenje losiona sa zaštitnim faktorima protiv sunca. Medjutim, sudeći prema novoj studiji, problem može da nastane čak i ranije. Istraživači iz dečije bolnice u Bostonu ustanovili su da 12 odsto beba i male dece ima nedostatak vitamina D, a da 40 odsto ima niži nivo od potrebnog.

«Pedijatri veruju da ishrana majčinim mlekom pruža sve potrebne hranjive materije deci. Medjutim ne, potrebno je uzimanje zamena za vitamin D».

Dobra vest je da problem lako može da se okrene na pozitivnu stranu. Ovi rengenski snimci pokazuju ruke deteta sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D. A, ovi nakon uzimanja zamene i tretmana. Majk i njegov brat Dag sada uzimaju zamene za vitamin D, jedu više mlečnih proizvoda i piju sok obogaćen vitaminom D, a čvrstina njihovih kostiju sada je dostigla normalan nivo.

XS
SM
MD
LG