Linkovi

Branitelji ljudskih prava suočeni sa sve snažnijim ograničenjima


U izveštaju o ljudskim pravima upućeno je upozorenje da se branitelji ljudskih prava svuda u svetu suočavaju sa sve snažnijim ograničenjima. To se odnosi i na Kinu, čije vlasti su se posebno obrušile na disidente uoči Olimpijskih igara.

Izveštaj Posmatračke grupe za zaštitu branitelja ljudskih prava daje mešovitu sliku borbe za osnovna ljudska prava svuda u svetu. Dok broj branitelja ljudskih prava - kao što su advokati, sudije ili aktivisti za prava žena - raste, tako rastu i nastojanja vlasti da ograniče njihove akcije. Izveštaj o kršenjima ljudskih prava u stotinu zemalja zajednički su izradili pariska Međunarodna federacija za ljudska prava i ženevska Svetska organizacija protiv mučenja. Antoan Bernar je izvršni direktor pariske organizacije.

"Posebno nas zabrinjava pretvaranje zakona u polugu samovolje. To je prilično paradoksalno. Zakon bi trebalo da garantuje ljudska prava i osnovne slobode. Ali to se menja u zemljama kao što su Sirija, Rusija i Kina, u oblasti kršenja slobode izražavanja i u oblasti ljudskih prava."

Prema pomenutom izveštaju, atmosfera u Kini, uoči Olompijskih igara, sve više je neprijateljska prema ljudskim pravima i onima koji nastoje da ih odbrane. Navode se i primeri četvoro ljudi koji su uhapšeni zbog protestovanja protiv igara. Među njima je i Hu Đia, koji je u aprilu osuđen na tri i po godine zatvora.

Antoan Bernar navodi i druge oblasti, uključujući Darfur, Centralnoafričku republiku i Čad, gde se sve češće preti onima koji istražuju kršenja ljudskih prava. Aktivisti za prava žena takođe su pod sve većim pritiskom u nekim zemljama, a isto se događa advokatima i drugim pravnicima u Iranu, Pakistanu i Zimbabveu. Bernar kaže da su i teroristički napadi na Sjedinjene Države, 2001. godine uticali na pojačano gušenje branitelja ljudskih prava.

"Posledice van Sjedinjenih Država zakona kao što je takozvani Patriotski zakon, su ogromne. Znamo da u arapskom svetu neki režimi koriste to kao opravdanje za samovoljna pritvaranja i kršenja pravila da niko ne može biti osuđen bez iznošenja dokaza."

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju svetsku zajednicu da učini više za zaštitu branitelja ljudskih prava, posebno ove godine, kada se obeležava 60. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

XS
SM
MD
LG