Linkovi

Cena tečnih goriva u Sjedinjenim Američkim Državama nezadrživo raste


Cena tečnih goriva u SAD nezadrživo raste, uprkos tome što je Saudijska Arabija pristala da poveća proizvodnju. Podstaknuta predviđanjima eksperata da će cena nafte nastaviti da raste, industrija energije upinje se da pronađe nove izvore nafte i struje.

Potreba za naftom u svetu je nezajažljiva - 86 miliona barela dnevno. Količina vode u reci Kolorado jednaka je količini nafte koju svet potroši u jednoj sekundi. Ali, deo te žeđi moguće je ugasiti pomoću - kamenja.

"Ovo je uljani škriljac, preteča nafte. U stvari, preistorijski organski talog, koga ima dosta u državama Juta i Kolorado. Procenjuje se na 800 miliona barela - tri puta više nego u Saudijskoj Arabiji."

Ali izdvajanje nafte iz škriljca je komplikovano jer zahteva temperaturu od preko 500 stepeni. Brajon Merel, sa Univerziteta države Teksas, konstruisao je uređaj za to.

"To nije odgovor na sve svetske probleme, ali mislimo da je odgovor na jedan od njih," kaže Merel.

Problem je i u tome što je za barel nafte potrebno više od tone škriljca, uz ogroman posao njegovog vađenja i transporta. Zato je pitanje da li bi to nadoknadilo nestašice.

"Kroz deset godina mogli bismo da proizvodimo sto hiljada barela, a u ovoj zemlji toliko trošimo svakih sedam minuta," kaže Judal.

U Koloradu, Šel oil isprobava metod višegodišnjeg zagrevanja škriljca u samom ležištu, da bi kasnije vadio naftu. Ali za to je potrebna ogromna količina energije, što je problem sa mnogim alternativnim izvorima - treba mnogo ulagati da bi se dobila značajna količina.

Prema nedavnoj studiji, čitava Amerika mogla bi da se napaja strujom iz solarnih ćelija - koje bi morale da pokriju 25 hiljada kvadratnih kilometara.

Ali ima i drugih rešenja. Neki misle da ispod Montane i Severne Dakote leže milijarde barela naotkrivene nafte. U Kanadi postoji crni pesak bogat naftom, koji već daje više od milion barela dnevno. Ali eksperti kažu da je najbrži način zadovoljenja žeđi za naftom - veća efikasnost.

"Smanjivanjem potrošnje automobila za samo litar na sto kilometara uštedeli bismo 10 puta više energije. Smanjenje potrošnje je mnogo bolja opcija."

XS
SM
MD
LG