Linkovi

Buš pozvao Kongres da ukine zabranu eksploatacije nafte u podmorju


Predsjednik Buš je u obraćanju novinarima pred Bijelom kućom danas pozvao Kongres da ukine skoro tri decenije staru zabranu eksploatacije nafte u američkom podmorju. On vjeruje da će, iako sama eksploatacija neće početi u dogledno vrijeme, Amerika moći da računa na oko 18 milijardi barela nafte iz svog neposrednog podmorja.

Imajući u vidu rekordno visoke i idalje rastuće cijene benzina, predsjednik Buš je danas zatražio da zakonodavci u Kongresu reaguju i ukinu skoro tri decenije staru zabranu eksploatacije nafte u američkom podmorju.

"Naša država mora da proizvede više nafte – i taj posao mora da počne odmah. Nema vremena da se odluka odlaže."

Ovaj predsjednikov apel uslijedio je nakon što je republikanski predsjednički kandidat Džon Mekejn juče objavio agendu svoje energetske politike, koja uključuje promjenu dosadašnje pozicije i njegovo zalaganje za eksploataciju nafte u američkom podmorju.

"Eksploatacija u podmorju je danas toliko sigurna da ni uragani poput Kartine i Rite nisu izazvali izlivanja na bušotinam u blizini Nju Orleansa u Hjustona."

Promjenu Mekejnovog stava o eksploataciji u podmorju njegov suparnik Barak Obama, koji se zalaže da zabrana eksploatacije ostane na snazi. okarakterisao je kao političku prevrtljivost.

"Ovo je još jedna promjena Mekejnovih ranijih stavova. Bilo bi dobro organizovati debatu između sadašnjeg i Džona Mekejna iz 2000. godine"

Mekejn takođe želi da se poveća upotreba čistih izvora energije.

"Štednja energije više nije moralni luksuz ili lično umijeće", kaže Mekejn.

Njegov rival iz demokratske stranke, senator Barak Obama, brzo je odgovorio svojim planom koji obuhvata desetogodišnje investiranje u biogoriva, obnovive izvore energije i hirbidna vozila.

"Uložićemo u istraživanje i razvoj svih vidova alternativne energije"

Oba predloga potencijalno nude dugoročno rješenje, ali sa cijenama nafte na rekordnom nivou – lako i brzo rješenje problema još nije na vidiku.

Predsjednik Buš je jutros sugerisao da eksploatacija nafte počne u zaštićenoj oblasti netaknute artičke prirode na Aljasci – čemu se i Obama i Mekejn protive. Imajući u vidu da je do isteka Bušovog mandata ostalo pola godine, moguće je da će konačnu riječ o eksploataciji nafte u tom prirodnom rezervatu i podmorju uopšte - ipak dati naredna administracija.

XS
SM
MD
LG