Linkovi

EK pokušava da napravi analizu onoga što se dešava u Crnoj Gori


Principi u borbi protiv korupcije ne mogu se sprovesti bez jake političke volje, a Evropska komisija očekuje konketne rezultate na tom polju, saopštila je šefica Jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK, Tereza Sobjeski.

Sobjeski je, na seminaru "Anti-korupcijska politika i preventivne mjere", koji se održava u Podgorici, poručila da borba protiv korupcije može biti uspješna jedino ako tom problemu postoji puna posvećenost svih interesnih grupa.

"Političari se mogu naći pred izazovom da mjere u borbi protiv korupcije ostanu i dalje slabe. Okolnosti su, međutim, takve da građansko društvo mora odigrati ključnu ulogu jer može da prati ono što radi Vlada", smatra Sobjeski.

Ona je kazala da je dijalog koji se trenutno vodi u Crnoj Gori od suštinskog značaja za promjene."Zato građansko društvo ima ključnu ulogu u tom kontekstu i EU ističe značaj veze sa građanskim društvom".

Sobjeski je rekla da EK za ocjenu problema korupcije u Crnoj Gori čita nekoliko izvještaja različitih interesnih grupa.

"Za svoj Izvještaj uzimamo u obzir i analizu Svjetske banke i nekoliko ekspertskih grupa", objasnila je ona.

Sobjeski je rekla da EK pokušava da napravi dublju analizu onoga što se dešava u Crnoj Gori, u kakvom je stanju zakonodavni okvir, i na osnovu toga daje preporuke kako bi država povećala svoje kapacitete u borbi protiv korupcije.

Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović ocijenila je da će seminar o borbi protiv korupcije doprinijeti kvalitetnom modelu saradnje domaćih i eksperata iz EU.

Ona je kazala da su u Vladi upoznati sa tim da predstavnici EK dobijaju izvještaje političkih partija i nevladinih organizacija, kojima je poručila da kada nešto šalju direktno u EK mogu kopiju poslati i Vladi.

XS
SM
MD
LG