Linkovi

Poslanici Evropski parlament izglasali strožije propise o imigraciji


Evropski parlament je danas usvojio nove propise o pritvaranju i proterivanju ilegalnih imigranata za koje grupe za odbranu ljudskih prava kažu da su nepravedni.

Glasajući danas u Strazburu, poslanici Evropskog parlamenta odlučili su da dozvole vlastima pojedinačnih država da pritvaraju ilegalne imigrante najduže do 18 meseci i izriču im zabranu ponovnog ulaska u trajanju do 5 godina. Novi propisi stupiće na snagu 2010. godine. Britanija, Irska i Danska nisu potpisale taj dogovor.

Procene o broju imigranata u Evropi kreću se od 8 do 12 miliona. Novi propisi obezbedjuju im izvesnu zaštitu, uključujući pravo na podnošenje zahteva za trajni boravak, dobrovoljni odlazak iz zemlje i pravo na pravnog savetnika.

Grupe za ljudska prava, uključujući Amnesti internešenel, kažu da novi propisi ne osiguravaju da će ilegalni imigranti biti vraćeni u svoje zemlje na dostojanstven i bezbedan način. Sadašnji propisi o zadržavanju u pritvoru razlikuju se, ali većina zemlaja propisuje period kraći od 18 meseci.

XS
SM
MD
LG