Linkovi

Sjedinjene Države: Kalifornija legalizovala homoseksualne brakove


Kalifornija je juče postala druga američka država posle Masačusetsa koja je legalizovala homoseksualne brakove, a brojni parovi požurili su da već prvog dana iskoriste to pravo. Dok se brakovi sklapaju širom države, San Francisko Kronikl objavljuje veliku fotografiju venčanja dve 80-godišnje Amerikanke, koje su 55 godina čekale na pravo da ozvaniče svoju vezu, pod naslovom "Mislile smo da nećemo doživeti…". Los Andjeles Tajms, za to vreme, podseća da će ovo kontroverzno pitanje biti tema novembarskih predsedničkih izbora, u članku nazvanom: "Gej parovi svesni da ih birači posmatraju".

Uprkos tome što na koledžima postižu veće akademske uspehe od svojih muških kolega, američke studentkinje očekuju da će, kada stupe na tržište rada, zaradjivati manje od njih – javlja Pitsburg Post Gazet. Studija kojom je obuhvaćeno 750 studenata završne godine fakulteta pokazala je da 51% studentkinja očekuje da će iduće godine zaradjivati 30,000 dolara godišnje ili manje. Tako niska očekivanja gaji svega 30% mladića. "Uprkos svim pričama o jednakosti polova, ženske procene plate koju će da zaradjuju tek treba da prevazidju te stereotipe" – kaže profesor ekonomije Čarls Vilf.

Dok se Boston Seltiksi I L.A. Lejkersi bore u finalu NBA šampionata, navijači bostonskog tima iz utakmice u utakmicu suočavaju se sa bolnom dilemom – "košarka ili krevet?" – piše Boston Gloub. Dok su utakmice plej-ofa igrane u prijatna poslepodneva, finalne utakmice traju do kasno u noć, a napeti ponoćni trenuci pretvaraju se u pospana jutra u kancelarijama i učionicama širom regiona. Mnogi učenici I roditelji pitaju se zašto utakmice moraju da počinju u 9 sati uveče, dok NBA objašnjava da kasni početak omogućuje većini gledalaca širom SAD da prate utakmice – prenosi Gloub

XS
SM
MD
LG