Linkovi

Đurović: Teme dijaloga najosjetljiviji dio procesa pridruživanja i pristupanja


Informacije sa sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga za oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, predstavnika crnogorske Vlade i generalnih direktorata Evropske komisije biće važne za godišnji Izvještaj o crnogorskom napretku na putu evropskih integracija, ocijenjeno je danas na početku dijaloga u Podgorici.

U fokusu sastanka koji se održava u Podgorici su politički kriterijumi i ključni prioriteti Evropskog partnerstva - reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ljudska prava.

Šef Jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tereza Sobieski ocijenila je da je ovo "jako bitan dan" za Crnu Goru, kao i da će dobijene informacije biti korisne za Izvještaj o napretku.

Ona je objasnila da predstavnici EK treba da dođu do odgovora da bi mogli napraviti ocjenu stanja u oblastima o kojima se razgovara.

"Jako je bitno da postoji napredak u mnogim oblastima", rekla je ona.

Potpredsjednik Vlade Gordana Đurović kazala je da su teme današnjeg dijaloga najosjetljiviji dio procesa pridruživanja i pristupanja.

"Ovaj put, možda više nego do sada potrudili smo se da pripremimo i blagovremeno dostavimo što više priloga za teme o kojima govorimo", kazala je ona.

Đurović se nada da će predstavnici EK od kolega iz crnogorske Vlade dobiti mnogo informacija o progresu koji je ostvaren od prethodnog sastanka.

Ona vjeruje da će Crna Gora uspjeti da pređe sve postavljene teme i dostaviti podatke o tome šta je uradila u oblasti političkih kriterijuma na putu ostvarivanja obaveza o stabilizaciji i pridruživanju i onog što je definisano u Nacionalnom programu za integraciju

XS
SM
MD
LG