Linkovi

Džon Mekejn «realistični idealista» kad je u pitanju američka spoljna politika


Najverovatniji republikanski predsednički kandidat Džon Mekejnukazao je da je «realistični idealista» kad su u pitanju američka inostrana politika i ciljevi. Stručnjaci ističu da njegovo vojno obrazovanje i iskustvo ratnog zarobljenika u vijetnamskom ratu drže njegov fokus na zaštiti Sjedinjenih Država od njihovih neprijatelja.

Senator Džon Mekejn kaže da ga je lično iskustvo – vojnička prošlost, petogodišnje ratno zarobljeništvo i politička karijera koja je uslijedila učinili «realističnim idealistom» kad je u pitanju američka inostrana politika. On je u tom kontekstu fokusiran na pitanja nacionalne bezbednosti, što je jasno predočio u martu u Los Andjelesu.

«Znam da moramo naporno da radimo i budemo vrlo kreativni da bi osugurali trajan mir. Ne možemo verovati da je svet bolji nego što jeste, jer imamo neprijatelje za koje nema brutalnih napada i nedužnih žrtava, neprijatelje koji neće prezati da nas napadnu i najgorim mogućim oružjem»

Senator Mekejn kaže da je pobeda u Iraku centralno pitanje rata protiv terorizma i nije saglasan sa sa svojim protivnikom, senatorom Barakom Obamom kad je u pitanju rat u Iraku. Obama planira da povuče američke borbene trupe ukoliko bude izabran u novembru.

Piter Beinart je stručnjak za američku inostranu politiku u Savetu za odnose sa inostranstvom. On kaže da iskustvo Mekejna tera da se oslanja na američku vojnu silu.

«Mislim da se Džon Mekejn oslanja na konzervativnu tradiciju, koja fundamentalno vidi svet kao konfliktnu zonu, ne zonu saradnje, što ga navodi da se prirodno fokusira na potencijalne vojne pretnje».

Mekejn, koji često posjećuje Irak kaže da o ratnim stradanjima i hororu zna više od drugih i da samo budele i prevaranti sentimentalizuju rat.

Na drugoj strani, Obama tvrdi da se Mekejn zapravo kandiduje za treći mandat predsednika Buša, što senator iz Arizone odbacuje.

«Ne kandidujem se za treći mandat predsednika Buša. Kandidujem se da lično služim svojoj zemlji.»

Heli Dejl je stručnjak za inostranu politiku u Fondaciji Heritidž. Ona kaže da, mada Mekejn deli prioritete sa predsednikom Bušom, ali da je teže je odrediti njegovu poziciju na ideološkom spektru.

«Iskreno mislim da je teško njega definisati, jer u nekom smislu on uopšte nije konzervativac. Morate ga posmatrati od pitanja do pitanja. Ako se osvrnete na to šta on zagovara za Irak, Avganistan i promociju demokratije širom sveta on je verovatno bliži neo-konzervativcima. Medjutim, kad je reč o stvarima poput klimatskih promena i saradnje sa Evropskom unijom i drugim multi-lateralnim telima, on svakako ne zastupa posebno konzervativan stav.»

Heli Dejl dodaje da je Mekejn podstakao kontroverzu u okviru sopstvene stranke povodom nekih svojih stavova i da uživa reputaciju za partiju «neposlušnog» senatora.

Džona Mekejna poštuju funkcioneri obe vodeće stranke zbog njegove dugododišnje službe državi i jake ličnosti i on će najverovatnije tokom kampanje za Belu kuću često naglašavati upravo te kvalitete i aspekte svoje spoljnopolitičke agende.

XS
SM
MD
LG