Linkovi

Kejsi: Američka politika prema Hamasu je jasna i nije se promenila


Sjedinjene Države su saopštile da će pozdraviti sporazum o primirju između Izraela i palestinske ekstremističke grupe Hamas, koji bi trebalo da stupi na snagu sutra. Ali Stejt department kaže da to neće promeniti američko gledište da je Hamas teroristička organizacija.

Sjedinjene Države i druge velike sile odbacuju kontakte sa Hamasom zbog odbijanja te grupe da prihvati pravo Izraela na postojanje i odrekne se terorizma. Stejt department kaže da politika odbijanja kontakta i dalje važi, uprkos činjenici da Izrael vodi indirektne razgovore sa Hamasom oko primirja u Gazi.

Na brifingu za novinare, predstavnik Stejt departmenta, Tom Kejsi, rekao je da je uspostavljanje primirja u Gazi dobro i da SAD podržavaju egipatsku pomoć da se to postigne. Ali on je dodao da za Vašington i dalje važi politika usvojena 2006. godine, da je Hamas sam sebe isključio iz regionalne diplomatije time što nije prihvatio uslove mira koje su postavili Bliskoistočni kvartet i palestinski predsednik, Mahmud Abas.

"Američka politika prema Hamasu je jasna i nije se promenila. Ali budućnost Hamasa je u njegovim rukama. Hamas bi veoma lako mogao da ima drugačije odnose sa međunarodnom zajednicom, kao i sa palestinskom vladom i strukturama. Predsednik Abas je jasno izneo svoje uslove za uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva i za reintegraciju palestinskog naroda, koji veoma liče na uslove Bliskoistočnog kvarteta."

Hamas je pobedio na palestinskim parlamentarnim izborima početkom 2006. godine, ali se njegova koaliciona vlada sa pokretom Fatah raspala kada je Hamas, juna prošle godine, preuzeo kontrolu nad Gazom.

Obasut pitanjima, predstavnik Tom Kejsi se usprotivio gledištu da razgovori između Izraela i Hamas, koji se odvijaju uz posredništvo Egipta, i slični razgovori između Izraela i Sirije, uz posredništvo Turske, ukazuju na opadanje američkog uticaja na Bliskom istoku, odnosno na to da se Vašington više ne smatra za poštenog posrednika u tom području. Kejsi je rekao da mnogo toga što se događa u regionu poslednjih meseci proističe iz američkih inicijativa, kao što je bila prošlogodišnja konferencija u Anapolisu. On je rekao da se Sjedinjene Države zalažu za sveobuhvatni regionalni mir, koji bi uključivao i rešavanje spora između Izraela i Sirije. Ali on je dodao da razgovori između Izraela i Sirije ne bi trebalo da budu zamena, niti da odvuku pažnju, od direktnih izraelsko-palestinskih pregovora, za koje se u Vašingtonu smatra da su blizu postizanja sporazuma.

XS
SM
MD
LG