Linkovi

Crnogorska Vlada i PZP različito o napretku u realizaciji obaveza prema EU


Uoči sjutrašnjeg sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga predstavnika crnogorske Vlade i generalnih direktorata Evropske komisije za oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, predstavnici opozicije prezentovali informacije o nenapretku u tim oblastima.

Iz Vlade je saopšteno da će u fokusu sastanka biti politički kriterijumi i ključni prioriteti Evropskog partnerstva - reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ljudska prava.

Sastanak će otvoriti potpredsjednica Vlade za evropske integracije Gordana Đurović i šef Jedinice za Srbiju i Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tereza Sobieski.

Predstavnici institucija Crne Gore će, kako se navodi, prezentirati kolegama iz Evropske komisije ažurirane i detaljne informacije o postignutom napretku u tim oblastima, od septembra 2007. godine.

No, Pokret za promjene dostavio je predstavnicima Evropske komisije Izvještaj o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, u kom je posebna pažnja posvećena "nedostatku napretka u oblastima pravosuđa, policiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Predstavnici PZP-a predstavili su danas Izvještaj navodeći da su teme sjutrašnjeg sastanka izuzetno važne i osjetljive, a da za Crnu Goru i dalje važi ocjena o nenapretku, kada su te teme u pitanju.

''To su trenutno najosjetljivija pitanja za ovu vlast odnosno računi za naplatu. Ovoj vlasti stiže račun za naplatu svega onoga što su radili proteklih godina a čine i dalje'', kažu u PZP. Oni smatraju da Crna Gora, kada su u pitanju politički kriterijumi, ne napreduje u procesu evropskih integracija.

''Pitanja o kojima će se sjutra raspravljati su ona u kojima vlast posrće i na koja nemaju odgovor, a krivca traže u drugima'', kažu u PZP.

XS
SM
MD
LG