Linkovi

Koštuničina koalicija traži da Skupština Srbije poništi novi ustav Kosova


Narodnjačka koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije predlaže Skupštini da poništi novi Ustav Kosova i odbije razmeštanje misije Euleksa i nudi predlog odluke o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

Radikali podržavaju taj predlog, a s druge strane proevropska koalicija smatra da posle poništavanja kosovske nezavisnosti ne treba se svaki put ponovo izjašnjavati o svakom pojedinačnom aktu koji je deo te politike jednostranog ocepljenja. I pravni stručnjaci su podeljeni oko pitanja da li je Skupština konstituisana i može li donositi tako važne državne odluke.

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić smatra da je Parlament konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika i može, na predlog jedne trećine poslanika, da odlučuje o važnim državnim odlukama i kad nema izabranog predsednika.

S druge strane, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević tvrdi da novi srpski Parlament nema predsednika, a on je jedini koji može da zakaže sednicu i da se:


"Parlament u ranijem sazivu vrlo jasno odredio prema nezavisnosti Kosova a stav Srbije o nezavisnosti Kosova definisan je u preambuli njenog Ustava".


Pored polemike oko Ustava Kosova u Beogradu se priprema izručenje haškog optuženika Stojana Župljanina koga su srpske vlasti uhapsile prošle nedelje u Pančevu. Krivično vanraspravno veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu branilaca Stojana Župljanina na rešenje o određivanju pritvora, a zatim je portparolka tog suda Ivana Ramić izjavila:

"Istražni sudija Veća za ratne zločine doneo je rešenje da su ispunjene pretpostavke da se okrivljeni preda Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju".

XS
SM
MD
LG