Linkovi

Britanija šalje još vojnika u Avganistan i afirmiše jači pritisak EU na Iran


Predsednik Džordž Buš dobio je pozitivan odgovor od Britanije na svoj dvostruki apel - za više vojnika za Avganistan i za pojačanje pritiska na Iran. Dobrodošle vesti saopštio je britanski premijer Gordon Braun.

Predsednikova oproštajna poseta Evropi završila se u pozitivnom tonu za Belu kuću. Na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora u Londonu, premijer Braun je rekao da njegova vlada zamrzava sredstva koja najveća iranska banka ima u Britaniji. On je takodje upozorio Teheran da se suočava sa obimnijim sankcijama ukoliko odbije da suspenduje obogaćivanje uranijuma.

«Ako Iran nastavi da ignoriše naše zajedničke rezolucije – i ignoriše naše ponude za partnerstvo – nemamo drugi izbor nego da intenziviramo sankcije. Stoga će Britanija danas apelovati na Evropu, i Evropa će se složiti, da preduzmemo dalje akcije protiv Irana.»

Britanski premijer je takodje najavio planove da pošalje dodatne trupe u Avganistan. Na pitanje novinara da li bi Britanija mogla da smanji svoj vojni kontingent u Basri, u južnom Iraku, kako bi se balansiralo povećanje trupa u Avganistanu, Braun je odgovorio:

«Ne možemo brojčano razmenjivati vojnike izmedju te dve zemlje. Imamo zadatak u Iraku i ja sam ga opisao. Takodje imamo zadatak u Avganistanu i nastavićemo da ga sprovodimo.»

Predsednik Buš je pozdravio te vesti i rekao da Gordon Braun ispunjava svoja obećanja, uprkos pritisku britanske javnosti da se povuče iz Iraka.

«On je ostavio veći broj vojnika u Iraku nego što je primarno predvidjeno. Kao i ja, donosićemo odluke na osnovu situacije na terenu, preporuka naših komandanata i bez veštačkog redosleda koji nameće politika.»

Dvojica lidera su takodje zajednički osudila vladu Zimbabvea i izrazila zabrinutost za mogući ishod predstojećeg drugog kruga predsedničkih izbora.

Gordon Braun je rekao da se Robertu Mugabeu ne sme dozvoliti da ukrade još jedan mandat na predsedničkom položaju.

«Zato apelujemo na Zimbabve da prihvati posetu izaslanika Ujedinjenih nacija za ljudska prava i medjunarodne posmatrače iz svih delova sveta, koji stoje na raspolaganju kako bi osigurali da izbori budu slobodni i pravedni.»

Razgovori Buš-Braun takodje su obuhvatili Burmu, cene nafte u svetu, trgovinu i rat protiv terorizma.

Tokom razgovora sa novinarima, predsedniku Bušu je postavljeno pitanje o pretnji avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da će poslati trupe u susedni Pakistan radi progona terorista. Buš je apelovao na obe strane da pokažu uzdržanost i ponudio da učini sve što može za smanjenje napetosti.

«Nije ni u čijem interesu da ekstremisti imaju bezbedno pribežište u kome mogu da operišu. Očigledno to je veoma nezgodna situacija.»

Iz Londona, predsednik Buš i premijer Braun su otputovali u Belfast da bi pokazali podršku severno irskom mirovnom procesu. Bila je to poslednja odrednica oproštanje posete predsednika Buša Evropi, tokom koje je boravio u Sloveniji, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj.

XS
SM
MD
LG