Linkovi

“The Happening” drama o dogadjaju koji bi mogao da znači kraj ljudske rase


Scenarista i reditelj M. Najt Šamalan snimio je novi triler, inspirisan strahovima koji muče današnje Amerikance. Mark Valberg i Zoi Dešanel glume u napetoj drami o tajanstvenom dogadjaju koji bi mogao da znači kraj ljudske rase.

Srednjoškolski profesor fizike Eliot Mor, koga tumači Mark Valberg, veruje da svaki fenomen ima racionalni uzrok, ali su njegova uverenja pokolebana kada nešto počne da navodi gotovo sve ljude oko njega na auto-destruktivno ponašanje.

Da li je u pitanju neki oblik biološkog terorizma? Ili je uzročnik sama priroda? Scenarista i reditelj M. Najt Šamalan već je istraživao neobjašnjive misterije u svojim ranijim filmovima kao što su “Šesto čulo” i “Znaci.” Šamalan kaže da je film “Happening” direktno povezan sa današnjim naslovima.

“Mislim da svako u našoj generacije počinje da brine o takvim stvarima – u izbornoj godini svi razmišljamo o budućnosti. Zanimljivo je kada pogledate sve filmove koji govore o “smaku sveta”. Postoji neki strah u vazduhu, nalik na nervozu u pogledu budućnosti koja je postojala 1950-ih. Osećaju se pitanja - kuda idemo? Da li se krećemo u pravom smeru? Da li je prekasno da promenimo kurs?” – priča Šamalan.

“Film zapravo govori o nama u sadašnjem trenutku, paranoji koju osećamo jedni prema drugima, prema neznancima, stranim zemljama, prema svemu… Postoji osećanje da nikome ne verujemo. Zato je suštinski zaplet u filmu bio “da li je ovo pravi put ili nije?”

Mark Valberg kaže da je njegov junak razapet izmedju vere u nauku, i vere da postoji neka viša sila…

“Mislim da me je Najt Šamalan angažovao zato što je znao da sam duboko religiozan. Neko me je pitao zašto Eliot preživi, a ja mislim da je to zato što je imao toliko vere i nade.”

Zoi Dešanel glumi Valbergovu ženu, psihologa.

“Mislim da film otvara odredjena pitanja, a svaki put kada postavite pitanja podstičete ljude da razmišljaju… Mislim da je to veoma dobro, jer sam posle projekcije filma izašla spremna da preispitam sopstvena ubedjenja” - kaže Zoi Dešanel.

U glumačkoj postavi je i Džon Leguizamo. Odstupajući od uobičajenih komičnih uloga, on ovde glumi profesora matematike koji takodje traga za poretkom i redom, kako bi objasnio haos koji vlada.

“To je ono što mi se dopalo kod ovog scenarija. Postoji poruka, što nedostaje mnogim holivudskim blokbasterima koji nemaju nikakav ugao gledanja… nikakvu poentu o stanju sveta i ljudskih bića. Volim kada film ima stav, i ne plaši se toga.”

Bez odavanja suviše detalja zapleta, možemo reći da film “The Happening” razmatra pitanje štete koja se nanosi životnoj sredini. U ovoj priči, ta “nezgodna istina” može biti fatalna po čovečanstvo, dok priroda udružuje snage protiv zagadjivača. Šamalan kaže da je moguće u toj temi pronaći i spiritualni element.

“Zanimljivo je da se u svim našim religijama tako malo govori o tome šta treba da osećamo prema prirodi. Interesantno je sagledati hijerarhiju onakvom kakva jeste: mi smo samo jedni od mnogih bića koji žive na ovoj planeti.

Kao i svi Šamalanovi filmovi, veći deo radnje filma odvija se u istočnoj Pensilvaniji, blizu Filadelfije u kojoj je reditelj, rodjen u Indiji, odrastao, i koju i danas smatra svojim domom.

XS
SM
MD
LG